Frantuzoaica Geneviève Laporte, "iubirea secreta" a lui Pablo Picasso, a decis sa vanda la licitatie cele 20 de desene pe care le-a primit cadou din partea celebrului pictor. Artcurial, organizatorul acestei licitatii, care va avea loc pe
Frantuzoaica Geneviève Laporte, "iubirea secreta" a lui Pablo Picasso, a decis sa vanda la licitatie cele 20 de desene pe care le-a primit cadou din partea celebrului pictor. Artcurial, organizatorul acestei licitatii, care va avea loc pe 27 iunie la Hotelul Dassault din Paris, estimeaza ca pretul total al intregului "pachet" ar putea sa ajunga la aproximativ doua milioane de euro.
In 1951, pe parcursul relatiei lor, Pablo Picasso a desenat-o pe Geneviève in odalisca adormita, in sfinx, in Minerva, iar in "Les Amoureux, Geneviève cherche moi", fata pictorului apare in parul tinerei femei care avea pe atunci numai 24 de ani. Schitele poarta semnatura lui Picasso, atunci in varsta de 70 de ani, si dedicatia "pentru Geneviève" scrisa cu creionul, stiloul cu cerneala sau cu cel cu bila.
"Iubesc aceste desene", precizeaza Geneviève care se desparte de "scrisorile sale de dragoste" dupa mai bine de jumatate de secol. La 79 de ani, "iubita secreta" a decis sa le vanda, din motive numai de ea stiute, si nu a ratat ocazia sa vorbesca inca o data despre povestea ei de dragoste nu cu "Picasso", ci cu "Pablo", cel pe care ea l-a perceput drept "un barbat tandru, respectuos, inteligent".
Cei doi s-au intalnit pentru prima data in 1944, pe cand ea era doar o liceeana care dorea sa-l intervieveze pe marele pictor pentru ziarul liceului Fènelon, inspirat de catre Rezistenta franceza. In atelierul lui din strada Grands Augustins, scolarita i-a spus lui Picasso ca cei mai multi dintre tineri nu-i inteleg pictura. "Oare dumneavoastra intelegeti limbajul cartofilor prajiti?", i-a raspuns Picasso tinerei jurnaliste pe care apoi a invitat-o in mai multe randuri sa revina in atelierul lui, pentru a discuta despre literatura, pictura, la un ceai, si pentru a-i prezenta ultimele lui lucrari si pe tanarul poet Paul Eluard.
Povestea lor de dragoste propriu-zisa a debutat insa in mai 1951, dupa ce tanara a efectuat un sejur in Statele Unite cu ajutorul lui Picasso. La revenirea in Franta, primul drum pe care l-a facut Geneviève a fost acasa la Picasso, unde se mai aflau Aragon, Mirò, Queneau. Au povestit mult iar cand se pregatea sa plece s-a innorat brusc. "Va fi furtuna. Mai asteapta putin", i-a spus Picasso. Geneviève isi aminteste foarte bine aceste cuvinte si faptul ca a petrecut noaptea in casa pictorului, dar precizeaza ca ce s-a intamplat in acea noapte intre ei doi i s-a sters complet din memorie...
Mai tarziu pictorul ii va marturisi ca se simtea atras de ea de sapte ani de zile, din momentul in care adolescenta naiva i-a trecut pentru prima data pragul. A avut pur si simplu un soc cand a vazut-o pentru ca semana izbitor cu unul din tablourile sale, "La petite marchande de fleurs", din "perioada albastra" (una din perioadele de inceput a carierei sale artistice, cand tablourile lui Picasso erau triste, in tonuri albastre reci ce exprimau singuratatea, saracia si suferinta). "Mi-a spus: "habar n-ai cat m-am abtinut sa nu-ti pun mana pe par, sa nu te mangai pe cap. Am reusit insa sa ma stapanesc pentru ca m-am temut ca ai sa te sperii si n-ai sa mai vii niciodata". Avea dreptate. Mi-ar fi putut fi bunic. Daca in acel moment ar fi facut vreun gest deplasat as fi fugit mancand pamantul", povesteste "iubita secreta" a marele pictor.
"Ultima mare iubire"
Vor petrece impreuna vara lui 1951, la Saint-Tropez, cu Paul si Dominique Eluard. Povestea lor de dragoste se va termina in 1953, dupa ce Francoise Gilot (una din cele mai importante femei din viata pictorului, mama Palomei Picasso) il paraseste pe Picasso. Pictorul ii propune atunci lui Genevieve sa plece cu el la Vallauris. Ea refuza insa sa-l urmeze intr-un loc "atat de impregnat de povestea lui de dragoste cu alta femeie". "Cred ca a fost o decizie extrem de inspirata", i-a spus Jean Cocteau lui Genevieve. Astazi, Genevieve Laporte este convinsa ca ea a fost "ultima mare iubire a lui Picasso", care ii spunea "micuta mea" si care i-ar fi marturisit lui Paul Eluard: "m-a facut sa rad, mi-a inveselit acea perioada trista, pur si simplu mi-a salvat viata". Ea ii contrazice categoric pe care care au catalogat-o drept "amanta pentru trei saptamani" si afirma ca a "fost ultimul martor feminin viabil" al pictorului, caruia i-a dedicat pana in prezent trei carti. Dupa terminarea relatiei lor, cei doi vor continua sa se vada cu regularitate pana in 1961, an in care Picasso se va casatori cu Jacqueline Roque, in varsta de 26 de ani. Picasso ii va ilustra si volumul de versuri, "Les cavaliers d'ombre", pe care Genevieve Laporte il scoate in 1954.
Geniul
Pablo Picasso s-a nascut la 25 octombrie 1881, la Malaga, si moare la 8 aprilie 1973 la Mougins, in apropiere de Cannes. El a reusit sa-si transforme viata in legenda. Picasso nu s-a putut multumi in viata cu un singur rol. A jucat multe, reale si imaginare, dar pe toate cu aceeasi pasiune. A fost andaluz si catalan, spaniol si francez. A fost un copil genial, la Paris un strain "iresponsabil", datorita caruia insa cartierul Montmartre a intrat in legenda. A fost un amant pasional, sot si tata. Dar mai presus de orice, a fost cea mai stralucita personalitate artistica a secolului al XX-lea, unul dintre marii maestri ai penelului, care a rupt definitiv cu conventiile stilului iluzionist si figurativ, dominant inca din perioada Renasterii. Asa cum tablourile cubiste au descompus realitatea si opera lui Picasso este o oglinda care permite urmarirea artei in secolul al XX-lea si totodata viata particulara a artistului. Panzele lui amintesc de un jurnal intim care glorifica frumusetea si erotismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistica - pictura, sculptura, poezie - reflecta multilateralitatea creatiei lui Picasso care traieste pentru arta si prin arta. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.