Un exemplar rar din "Mein Kampf" cu semnatura autorului, Adolf Hitler, a fost vandut la licitatie recent la Londra, pentru suma de 23.800 de lire sterline (35.200 de euro). Exemplarul, care facea parte din prima editie a cartii, a fost cumparat de o
Un exemplar rar din "Mein Kampf" cu semnatura autorului, Adolf Hitler, a fost vandut la licitatie recent la Londra, pentru suma de 23.800 de lire sterline (35.200 de euro). Exemplarul, care facea parte din prima editie a cartii, a fost cumparat de o persoana care si-a pastrat anonimatul. Ipoteza cea mai probabila privind originea cartii este ca a fost gasita intr-unul din birourile dictatorului, la sfarsitul razboiului. "Mein Kampf", scrisa in 1923, este in acelasi timp o tentativa de autobiografie si un fel de manifest al nazismului. Aflat in inchisoare pentru o tentativa de puci la vremea cand a scris cartea, Hitler a dezvoltat in ea temele sale deja predilecte: promovarea "puritatii" rasiale ariene, ura obsesiva fata de evrei, respingerea comunismului. Cartea a fost tiparita in 500 de exemplare la prima editie. Casa de licitatie care pune la vanzare exemplarul din Mein Kampf a fost Bloomsbury, iar directorul ei este Rupert Powell. Acesta a povestit pentru BBC online ca nu stie cu ce ocazie a semnat Hitler cartea, ci doar "ca un ziarist, sau chiar un corespondent de razboi, a gasit-o printre ruinele Cancelariei Reich-ului, in 1945. Insa in mod cert semnatura e autentica. Se intampla extrem, extrem de rar sa ajunga la licitatie vreun exemplar semnat de Adolf Hitler. Ca toata lumea il uraste este adevarat, dar cartea are o importanta istorica. Si asta-i motivul pentru care am pus-o la licitatie", spune el.
Initial, Hitler ar fi vrut sa-i dea titlul "Patru ani de lupta impotriva minciunilor, stupiditatii si lasitatii", dar casa de editura a ajuns la concluzia ca un titlul mai scurt, "Lupta mea", "Mein Kampf", se va vinde mai bine.
Intrebat de reporteri daca a avut vreo remuscare ca a pus in vanzare o carte care avea sa duca in cele din urma la moartea a zeci de milioane de oameni, acesta a raspuns ca "este o intrebare dificila. Nu-mi place continutul ei. Dar nu putem nega ce s-a intamplat. Are o importanta istorica, si cred ca acest exemplar ar trebui sa figureze intr-un muzeu sau intr-o colectie, unde ar putea fi evaluata si luat in considerare efectul pe care l-a avut asupra istoriei recente a omenirii", spune Rupert Powell. Directorul casei de licitatii a recunoscut in final ca are un oarecare soc de fiecare data cand vede semnatura lui Hitler. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.