Romania trebuie sa faca un "efort suplimentar" in pregatirile pentru aderarea la Uniunea Europeana, din cauza "climatului politic care s-a deteriorat" in cadrul Uniunii dupa referendumurile din Franta si Olanda, a declarat ieri pentru AFP, premierul
Romania trebuie sa faca un "efort suplimentar" in pregatirile pentru aderarea la Uniunea Europeana, din cauza "climatului politic care s-a deteriorat" in cadrul Uniunii dupa referendumurile din Franta si Olanda, a declarat ieri pentru AFP, premierul roman, Calin Popescu Tariceanu. "Sunt foarte preocupat de climatul politic general" din Uniune, ca urmare a respingerii proiectului Constitutiei europene la referendumurile din Franta si Olanda, a spus el. Calin Popescu Tariceanu a calificat drept o "procedura normala" avertismentul adresat recent de Comisia Europeana in legatura cu intarzierile inregistrate de Bucuresti in pregatirile de aderare. "Nu neglijez climatul politic care s-a deteriorat si care ne impune, dupa parerea mea, un efort suplimentar", a adaugat premierul roman. In timpul campaniilor pentru referendumurile din Franta si Olanda au aparut semne de intrebare si ingrijorare in legatura cu extinderea Uniunii. Romania trebuie sa adere la UE la 1 ianuarie 2007 sau la 1 ianuarie 2008, daca cele 25 de state din UE considera ca Bucurestiul inregistreaza intarzieri in pregatirile de aderare.
"Sunt sigur ca avem capacitatea de a respecta angajamentele pe care ni le-am asumat la incheierea negocierilor", in decembrie 2004, a declarat Tariceanu. "Atat timp cat ne incadram in calendar - si ne incadram - nu este necesar sa credem ca urmeaza sa fie activata clauza de salvgardare" pentru amanarea aderarii Romaniei cu un an, a apreciat Calin Popescu Tariceanu. Pe de alta parte, premierul roman s-a declarat "foarte fericit" ca Romania a putut fi de "ajutor" pentru eliberarea ziaristei franceze Florence Aubenas, dupa 157 de zile de captivitate in Irak. Refuzand sa "intre prea mult in detalii", Tariceanu a salutat "solidaritatea" manifestata de "toate tarile" care s-au confruntat cu o situatie similara si care si-au impartasit experienta, "pentru a putea gasi o solutie in vederea eliberarii ziaristilor luati ostatici". (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.