Toata lumea se intereseaza, pe toata lumea preocupa, multimile se agita, membrii si nemembrii organizatiei dau declaratii, fac propuneri, isi dau cu parerea, se comenteaza pe liste de discutii, se fac anchete in saptamanale de cultura si cotidiene na
Toata lumea se intereseaza, pe toata lumea preocupa, multimile se agita, membrii si nemembrii organizatiei dau declaratii, fac propuneri, isi dau cu parerea, se comenteaza pe liste de discutii, se fac anchete in saptamanale de cultura si cotidiene nationale. Nu e criza ostaticilor, nici rapirea din Bagdad, nu e vorba despre mineriade, iliesciade, eliberarea lui Miron Cozma sau incarcerarea lui Sechelariu. Subiectul framantarii este alegerea unui nou presedinte la Uniunea Scriitorilor din Romania.
Nici un alt subiect - altul decat candidatii la conducerea USR - nu a mai adus 11 comentarii pe forumul paginii de cultura a ziarului in care cititi acest text, si e mai mult ca improbabil ca o conferinta a unei alte asociatii de creatori - alta decat USR - sa suscite un interes macar comparabil cu cel de astazi. Si asta, in conditiile in care Uniunea Scriitorilor nu a avut nici un moment, in ultimii 15 ani, o implicare sociala reala sau o vizibilitate publica remarcabila, ca organizatie profesionala, ca editor (prin lesinata Carte Romaneasca), macar ca "receptor" a 2% din pretul fiecarui volum vandut (timbru literar pe care si l-a disputat - si l-a si castigat, destul de caineste - cu Asociatia Scriitorilor Profesionisti).
Cam ce-a facut pentru propria imagine si justificare existentiala aceasta Uniune a Scriitorilor, dupa ce l-a scuipat de la sanu-i pe Mircea Dinescu (la inceputul anilor '90) si l-a renegat (la anterioara conferinta, acum patru ani) pe Nicolae Manolescu, acelasi catre care-si urla acum nevoia de salvare? In afara de asistenta data scriitorilor batrani si in nevoi si de usor megalomanicul eveniment numit "Zile si nopti de literatura", de la Neptun, mai nimic. Un sindicat, Uniunea Scriitorilor? Desfid pe oricine ar putea aduna, sindical, mai mult de 10 membri USR la o reuniune publica (fara mancare si bautura) ori mai mult de tot atatea semnaturi pe o hartie. E cel mult un fond de pensii, USR-ul. Punct.
Cum se face atunci ca presedintia Uniunii Scriitorilor e asa o tema fascinanta pentru cititorii presei culturale, de ce e o tema publica? Ar putea avea legatura cu "mostenirea" lasata de "rezistenta prin cultura", de imaginea scriitorului ca luptator (in transee, e drept) pentru libertate, de dinainte de '89, sau, inca si mai departe, de pe vremea Societatii interbelice a Scriitorilor Romani? S-ar putea oare ca ceea ce vad cei mai multi ("dintre noi") in "a fi scriitor" e talentul, implicarea in lumea de alaturi, cea care i-a dat viata, din care face parte, "tara asta mareata" de care e legat "cu gheare de sange/ cu un spasm de nebun"? Oamenii de langa noi par inca sa creada in puterea cuvantului, in ciuda a tot - a scandalurilor despre turnatoriile din breasla (si ele chiar exista!), a meschinariilor si linguselilor politice, a functiilor si camarilelor, a atitudinilor de "ba pe-a ma-tii" si conflictelor generationiste, a intregului noroi in care vedeta-scriitor, cu capitalul sau ante-revolutionar cu tot, s-a balacit sub lumina reflectoarelor post-decembriste. Dar e aproape sigur ultima sansa, la conferinta de azi, ultima bila alba care i se va mai da scriitorului roman ca sa descopere aceasta lume de langa el. A nu se confunda cu turnul de fildes.
In ultimele secunde ale emisiunii "100%" la care fusese invitat, dupa ce avidul spectator ii aflase, in sfarsit, inclusiv adresa de mail, cand camera focalisase pe Robert Turcescu si frazele lui de incheiere, pe peretele din spate se vedea imaginea reflectata a lui Nicolae Manolescu. Band, pana la fund, paharul de apa. Emotionat pana la a-i tremura mana. Nicolae Manolescu e candidatul cu cele mai multe sanse la conducerea USR. Nicolae Manolescu e unul din foarte putinii oameni care mai cred, autentic, in altminteri golita expresie "a fi scriitor"; pentru care "a fi scriitor" e o forma de agregare a umanitatii; si care a construit, la "Romania literara", o traditie paralela a Uniunii Scriitorilor. Tocmai de aceea, poate n-ar merita sa i se dea drept "cadou" o himera.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.