Asociatia Magistratilor din Romania, filiala Cluj, a transmis ieri o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Traian Basescu, Guvernului si Parlamentului, solicitand sa se puna capat practicii "de a se da verdicte in afar
Asociatia Magistratilor din Romania, filiala Cluj, a transmis ieri o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Traian Basescu, Guvernului si Parlamentului, solicitand sa se puna capat practicii "de a se da verdicte in afara salii de judecata". Reactia magistratilor clujeni vine dupa declaratia premierului Calin Popescu Tariceanu referitoare la decizia unei instante din Craiova de a-l elibera pe Miron Cozma. "Suntem dezamagiti de aceste declaratii. Pe de-o parte, Guvernul isi asuma rolul de erou care se ia la tranta cu coruptia, dorind sa eficientizeze sistemul judiciar prin inlaturarea oricaror imixtiuni, in primul rand politice, iar, pe de alta parte, in aceeasi zi, premierul Tariceanu, alaturi de presedintele interimar al PD, Emil Boc, arunca o anatema nejustificata asupra intregii magistraturi, prin afirmatii hazardate, populiste, fara nici o legatura cu normele de drept si Constitutia", se arata in scrisoare.
Potrivit documentului respectiv, "in scopuri pur electorale se sacrifica principiul independentei Justitiei, facandu-se o apropiere fortata si nefericita intre mineriada si o decizie recenta a Judecatoriei Craiova, privind un act de gratiere si revocarea acestuia, act de clementa ce nu are nimic in comun cu puterea judecatoreasca, iertarea individuala fiind atributul exclusiv al sefului statului".
Magistratii clujeni sustin ca astfel de manifestari ale unor oameni politici ar trebui sa inceteze si ar trebui sa fie recunoscut rolul judecatorului, "singurul chemat si singurul care raspunde pentru o hotarare pe care o pronunta, intrucat nu raspunde pentru ea nici premierul, nici Guvernul, nici procurorul si nimeni altcineva".
Dupa cum se stie premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca este surprins de decizia justitiei de eliberare a lui Miron Cozma, el adaugand ca nu poate sa o inteleaga si nici sa o comenteze, "din motive lesne de inteles". La randul sau, presedintele PD, Emil Boc, a apreciat ca starea de libertate a lui Miron Cozma este "o anomalie a statului de drept", la care au contribuit justitia si clasa politica, deopotriva, autorul de drept si de fapt al eliberarii fostului lider al minerilor fiind Ion Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.