Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Despre chestorul Toma Zaharia ziarul "Ziua" a scris atat de mult incat, la un moment dat, au existat si cititori care se intrebau
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Despre chestorul Toma Zaharia ziarul "Ziua" a scris atat de mult incat, la un moment dat, au existat si cititori care se intrebau daca nu cumva redactia a facut o obsesie din acest personaj. O data cocotat in varful Ministerului de Interne, in calitate de protejat al unor capi PSD, Toma Zaharia a inceput prin a da afara doi ofiteri care o investigasera pe sotia sa, in scandaloasa "afacere SINTOFARM". De fapt, in conditii extrem de dubioase, doamna Zaharia vanduse o cantitate atat de mare de precursori ai heroinei si intr-un mod atat de dubios incat, chiar si pentru un neavizat, devenise o certitudine implicarea in traficul de stupefiante. In paranteza fie spus, pentru nevoile intregii productii farmaceutice pentru un an din Romania ar fi fost suficienta o cantitate de cateva ori mai mica decat cea care fusese vanduta de SINTOFARM unor firme fantoma. Din firma in firma, pana la urma s-au sters urmele precursorilor. Si, cum spuneam, Zaharia si-a inceput cariera in Ministerul de Interne pedepsindu-i exemplar pe ofiterii care descoperisera intreaga porcarie si punand capac pe ancheta. In cei patru ani "de mandat", traficul de droguri din Romania a scapat, practic, de sub control. Consumul, in loc sa se diminueze, a crescut intr-un ritm halucinant. Probabil ca si din acest motiv presa l-a supranumit pe Zaharia "generalul Heroina". Iar fulminanta sa cariera in MI s-a incheiat cu contractele incheiate cu EADS si Bearing Point. Una dintre cele mai mari escrocherii, patronate de un functionar public roman. De ce insist asupra acestui subiect? Ce cred ca putem invata de aici?
Ca si in cazul scandalului SINTOFARM, si in afacerea EADS presa si-a facut datoria din plin. A semnalat inca din primele zile ca a fost incheiat un contract de securizare a frontierelor Romaniei suspect de dezavantajos. Al carui cost este, in mod vadit, exagerat. Si care, in plus, viza in special securizarea granitelor de Vest. Si, abia in plan secund, securizarea Estului. Si asta in conditiile in care noi facem parte din spatiul Schengen si avem obligatia de a nu permite tranzitarea unor persoane neautorizate spre Europa Occidentala. Luni de zile, mai ales in 2004, ziarele au scris despre acest controversat contract, fara ca Toma Zaharia sa poata fi clintit din scaun. Abia dupa ce au avut loc alegerile, s-a format un nou guvern iar la Interne a venit Vasile Blaga, in fine, Zaharia a fost indepartat in schimbul unei substantiale despagubiri. O adevarata avere oferita de MI, ca un fel de dar de despartire. Si acum, brusc, a explodat bomba. Ministrul de Interne a descoperit, dincolo de tot ceea ce semnalase presa, un fapt aproape de necrezut. Si anume existenta unui contract pentru un studiu de fezabilitate, in valoare de 500.000 de euro, semnat de chestorul Zaharia cu firma Bearing Point, pe 15 iulie 2004. O zi mai tarziu, pe 16 iulie, studiul a fost gata. Si banii luati. Nici cea mai redutabila firma de consultanta din lume nu este capabila sa faca o asemenea cercetare - care presupune, practic, un studiu asupra situatiei de pe intreaga frontiera a Romaniei - in numai 24 de ore. Au reusit "partenerii" lui Zaharia. Pentru 500.000 de euro. Vasile Blaga a descoperit ca, de fapt, oamenii lui Zaharia realizasera o compilatie a mai multor studii de fezabilitate, facute de o alta firma, in beneficiul MI. Pe care, cu certitudine, Zaharia le "extrasese" din minister, oferindu-le, cu o generozitate perfect explicabila, societatii Bearing Point. Cu acest prilej, au fost identificate si carente de fond ale contractului EADS. Mai multi chestori sunt invinuiti in mod oficial si urmeaza sa fie supusi unor investigatii penale.
Cazul "generalului Heroina" ne poate demonstra cateva lucruri. Primul, si cel mai important, este ca atunci cand ajungi intr-o asemenea inalta pozitie pe baza unor relatii de cumetrie, ai si datorii de onorat. Asa ca, in viitor, cei care investigheaza acest caz vor trebui sa descopere cu cine a impartit spaga chestorul Zaharia. Al doilea lucru care trebuie tinut minte e ca nu iese fum, timp de patru ani, acolo unde nu a existat foc. In mod normal, autoritatile ar fi trebuit sa se autosesizeze in cazul afacerii SINTOFARM. Daca ar fi facut-o, daca Zaharia nu ar fi beneficiat de "protectie", atunci, cu certitudine, porcaria EADS ar fi putut fi evitata. Si, in al treilea rand, mai avem ceva de invatat: daca Vasile Blaga a avut curajul sa puna chiureta pe ministerul pe care-l conduce, si a descoperit, fara a face, inca, prea multe investigatii, o asemenea colcaiala, este usor de imaginat ce ar putea fi identificat in alte ministere.
P.S. Incepand de maine, acest spatiu se deschide tuturor editorialistilor ziarului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.