Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si guvernatorul Bancii Nationale a Bulgariei, Ivan Iskrov, au participat, ieri, pentru prima data, la sedinta Consiliului General al Bancii Centrale Europene (BCE) in calitate de observatori,
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si guvernatorul Bancii Nationale a Bulgariei, Ivan Iskrov, au participat, ieri, pentru prima data, la sedinta Consiliului General al Bancii Centrale Europene (BCE) in calitate de observatori, se arata intr-un comunicat al BNR. Sedinta de ieri a Consiliului General a fost prima intalnire organizata dupa semnarea Tratatului de aderare de catre Romania si Bulgaria care a avut loc la Luxemburg la data de 25 aprilie 2005. In luna martie a acestui an, organele cu atributii de decizie ale BCE au hotarat, conform modalitatii utilizate in 2003 in cazul bancilor centrale din cele zece tari candidate la aderare, sa invite guvernatorii si expertii din bancile centrale ale tarilor candidate sa ia parte la sedintele Consiliului General incepand cu data semnarii Tratatului de aderare. De asemenea, reprezentantii tarilor candidate au fost invitati sa participe la Comitetele Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC), in vederea consolidarii relatiilor de cooperare cu bancile centrale din tarile candidate in contextul pregatirilor pentru extinderea Uniunii Europene.
Potrivit Tratatului de aderare, Romania si Bulgaria urmeaza sa se integreze in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Acest moment nu coincide, insa, cu adoptarea euro de catre cele doua tari. Guvernatorul BNR a anuntat ca Romania va fi pregatita sa adopte euro cel mai probabil in perioada 2012 - 2014. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.