Liderii Uniunii Europene s-au reunit, ieri, la Bruxelles pentru a dezbate viitorul constructiei europene in contextul unui euro-scepticism din ce in ce mai accentuat, demostrat de voturile negative acordate Tratatului constitutional european in Frant
Liderii Uniunii Europene s-au reunit, ieri, la Bruxelles pentru a dezbate viitorul constructiei europene in contextul unui euro-scepticism din ce in ce mai accentuat, demostrat de voturile negative acordate Tratatului constitutional european in Franta si Olanda, informeaza BBC. "Prudenta ne recomanda sa intram intr-o perioada de reflectie" asupra Constitutiei europene, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, inaintea deschiderii lucrarilor summit-ului de la Bruxelles. "Trebuie sa inlaturam indoiala si sa dam dovada de incredere in proiectul european", s-a pronuntat oficialul european asupra eventualelor obiective ale reuniunii UE. "In cazul in care nu vom obtine toate acestea, Uniunea se va afla intr-o permanenta criza si va fi paralizata, ceea ce va avea consecinte negative pe plan politic si economic," a avertizat Barroso. "Europa, in ansamblu, are probleme", a admis oficialul european. Problema ratificarii Constitutiei europene "nu este decat prima si nu va fi ultima. Trebuie sa trecem peste aceasta problema, sa fim capabili sa o depasim", a conchis presedintele Comisiei Europene cu privire la obiectivele intrunirii oficialilor europeni de la Bruxelles.
Reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles "poate oferi sfaturi, dar nu poate intrerupe procesele de ratificare sau decide in ce forma si in ce interval de timp acestea ar trebui sa aiba loc," a declarat, ieri, cancelarul german Gerhard Schroder, intr-o ultima declaratie in fata Bundestag-ului inainte de deschiderea lucrarilor summit-ului european. "Tratatul constitutional va deveni parte integranta a viitorului Uniunii Europene. A spune ca el a murit discrediteaza 'da'-ul german pentru Tratat", a pledat Schoder in favoarea continuarii procesului de ratificare, apreciind ca proiectul de Constitutie europeana "este corect si va face parte dintr-o Uniune Europeana unita."
Banii, vesnicul mar al discordiei
Ajungerea la o solutie de compromis in ceea ce priveste bugetul comunitar in perioada 2007-2013 a constituit o alta provocare a summit-ului de la Bruxelles in conditiile in care prim-ministrul britanic, Tony Blair, a recunoscut, recent, ca intre Marea Britanie si Franta exista "un dezacord acut" pe aceasta tema. Inaltul oficial britanic a declarat ca va refuza sa discute eliminarea reducerilor de contributie la fondurile europene de care beneficiaza Marea Britanie in cazul in care Franta nu se va arata dispusa sa isi reconsidere pozitia cu privire la stipendiile agricole care ii sunt alocate. In replica, presedintele francez, Jacques Chirac, si-a exprimat speranta ca va ajunge la "un acord rezonabil si echitabil" cu Marea Britanie cu ocazia reuniunii de la Bruxelles. "Avand in vedere criza politica in care se afla Europa, este important sa nu i se adauge dificultati financiare. Europenii doresc ca, la Bruxelles, Consiliul Europei sa manifeste un spirit de grup si unitate si sa-si demonstreze capacitatea de a merge inainte", a subliniat Chirac inaintea summit-ului european.
Compromisul bugetar, privit cu scepticism
"Sunt aproape sigur ca nu vom reusi sa aprobam perspectivele financiare la acest summit", a declarat presedintele in exercitiu al UE, Jean-Claude Juncker, referindu-se la disputa dintre Marea Britanie si Franta pe tema subventiilor agricole si a rabatului de la contributia la finantele comunitare. Marea Britanie este izolata in problema reducerilor bugetare de care beneficiaza, toti ceilalti 24 de membri ai Uniunii solicitand "corectarea acestora", a comentat premierul luxemburghez. "Nici un capitol bugetar nu va scapa de reduceri", a mai avertizat Juncker, referindu-se in mod explicit la subventiile agricole de care beneficiaza Franta.
Referitor la problema bugetului comunitar pentru 2007-2013, cancelarul german, Gerhard Schroder, s-a aratat pesimist in ce priveste posibilitatea ajungerii la un compromis. "Nu mai exista absolut nici o justificare pentru acest rabat, dat fiind ca Marea Britanie este a sasea tara ca venit pe locuitor, dar se afla cu mult in urma in privinta contributiei la buget pe locuitor", a insistat seful guvernului german, in Bundestag. Schroder a mai spus ca Germania este pregatita pentru o pozitie flexibila, insa a estimat drept insuficiente propunerile actuale de buget formulate de Comisia Europeana si presedintia luxemburgheza a Uniunii.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca ramane increzator ca cei 25 de lideri ai statelor membre vor ajunge in cele din urma la un acord. Liderii europeni trebuie "sa demonstreze maturitate si responsabilitate" in rezolvarea diferendelor, a fost apelul oficialului european catre participantii summit-ului de la Bruxelles.
Marea Britanie, pasiva
Marea Britanie considera ca "nu este necesara" realizarea unui acord privind bugetul UE, in cursul reuniunii la nivel inalt, de la Bruxelles, a Consiliului European a declarat, ieri, ambasadorul Marii Britanii la Paris, John Holmes, citat de Rompres. "Nu este necesar sa se ajunga la un acord in aceasta saptamana", a apreciat diplomatul britanic, adaugand ca "nu trebuie sa se faca o drama dintr-un esec" al discutiilor pe tema bugetului comunitar. "Prioritatea Europei este acum organizarea unei dezbateri aprofundate" pentru realizarea reconcilierii cu cetatenii europeni, dupa dublul rezultat negativ al referendumurilor din Franta si Olanda pe tema adoptarii Constitutiei Europene. "Cred ca ne indreptam spre solutia" propusa de premierul britanic, Tony Blair, de a lua "o pauza" in procesul de ratificare a Constitutiei Europene, a precizat Holmes. "Nu exista un plan Blair pentru relansarea Europei," a mai adaugat ambasadorul britanic, referindu-se la preluarea presedintiei UE de catre Marea Britanie incepand cu luna iulie a anului acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.