Abu Talha, pe numele sau adevarat Mohamed Khalaf Shakar, unul din principalii colaboratori ai lui Abu Musab al-Zarqawi, a fost capturat marti la Mosul - au anuntat, ieri, surse ale armatei americane din Irak, preluate de AFP, Reuters si AP, reception
Abu Talha, pe numele sau adevarat Mohamed Khalaf Shakar, unul din principalii colaboratori ai lui Abu Musab al-Zarqawi, a fost capturat marti la Mosul - au anuntat, ieri, surse ale armatei americane din Irak, preluate de AFP, Reuters si AP, receptionate de Rompres. "Al-Qaida din Irak a primit o lovitura capitala", a declarat generalul Donald Alston la conferinta de presa organizata pentru anuntarea vestii. Abu Talha, alias "emirul din Mosul", s-a lasat prins fara sa opuna rezistenta, desi anterior el declara sus si tare ca nu se va preda niciodata. Mai mult, conform spuselor generalului american, Abu Talha colaboreaza pe deplin cu anchetatorii sai irakieni si americani. "Abu Talha este unul din oamenii din tot Irakul in care Abu Musab al-Zarqawi are cea mai mare incredere", se arata in comunicatul militar american. Potrivit asociatilor sai, Abu Talha nu petrecea doua nopti in acelasi loc si purta o vesta in care se afla disimulata o bomba, pentru a nu se lasa capturat.Generalul Alston a furnizat putine amanunte despre imprejurarile, in care a avut loc capturarea lui Abu Talha, dar a indicat ca ea se datoreaza atat unor informatii primite de la populatie, cat si presiunii intense, exercitate timp de mai multe luni, asupra membrilor retelei lui Zarqawi. Anuntul de joi este cel mai important dupa cel din decembrie 2004, referitor la capturarea lui Abu Ahmed, pe numele sau adevarat Abdul Aziz Sadun Hamduni, unul din adjunctii lui Abu Talha.
Celebrul terorist multimiliardar de origine iordaniana, Osama ben Laden, si liderul fostului regim afgan al talibanilor, mollahul Mohammad Omar, nu s-ar afla in Afganistan, conform declaratiilor lui Zalmany Khalilzad, ambasadorul american la Kabul. Demnitarul american a asigurat ca operatiunile de cautare a liderului Al-Queda continua. Un post privat de televiziune din Pakistan, citat de Mediafax, a difuzat, miercuri un interviu cu un barbat care s-a prezentat drept responsabil taliban si a declarat ca ben Laden si mollahul Omar sunt in viata iar starea lor de sanatate este buna, insa nu a dat indicatii cu privire la locul in care se afla. Presedintele pakistanez, generalul Pervez Musharraf, a declarat, marti, ca liderul Al-Queda este in viata si, probabil, se ascunde in muntii de la frontiera afgano-pakistaneza. Serviciile americane de informatii, dar si cele afgane si pakistaneze sunt de parere ca ben Laden si alti responsabili talibani sau Al-Queda continua sa se refugieze in aceasta zona. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.