Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ieri ca, incepand de saptamana viitoare, toate farmaciile din tara vor dispune de fonduri suplimentare pentru eliberarea de medicamente compensate si gratuite. Aceste fonduri, in valoare de 120
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ieri ca, incepand de saptamana viitoare, toate farmaciile din tara vor dispune de fonduri suplimentare pentru eliberarea de medicamente compensate si gratuite. Aceste fonduri, in valoare de 1200 de miliarde de lei, provin din rezervele CNAS, iar utilizarea lor a fost aprobata prin OUG 46 a Guvernului Romaniei, publicata in Monitorul Oficial 488/9 iunie 2005. Pentru inceperea utilizarii acestor sume este necesara incheierea unor acte aditionale la contractele semnate de farmacii cu casele judetene de asigurari la inceputul anului. La ora actuala, potrivit CNAS, din cele 3368 de farmacii din intreaga tara care au relatii contractuale cu CNAS, 1532, reprezentand 45,5%, elibereaza medicamente compensate sau gratuite. CNAS precizeaza ca, 10% dintre farmaciile care nu onoreaza retetele compensate si gratuite au alte motive decat cele financiare (probleme cu programele informatice, reorganizare etc). Situatia detaliata actualizata zilnic a farmaciilor care elibereaza medicamente compensate si gratuite poate fi consultata la adresa de internet www.cnas.ro. Datoriile la medicamentele vor fi lichidate definitiv pana la inceputul anului 2006, acest lucru neputand fi realizat mai devreme intrucat in bugetul pe anul in curs nu au fost prevazute aceste sume, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza. "Am gasit un montaj financiar, impreuna cu ministrul Finantelor si consilierii primului ministru, care sa ne permita plata acestor datorii, angajand chiar si bugetul pe 2006. Asta nu inseamna ca datoriile vor fi rostogolite spre anul viitor asa cum s-a intamplat pana acumI, a spus ministrul. In schimb, furnizorii de produse medicale mai au de asteptat. ìDupa ce vom incheia intelegerea cu plata medicamentelor, vom discuta si cu eiI, a explicat Cinteza, adaugand ca, ìintreg sitemul sanitar trebuie disciplinatI. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.