Responsabili ai guvernului american au pledat pentru mentinerea centrului de detentie de la Guantanamo (Cuba), vorbind in fata Congresului SUA, unde, miercuri, au inceput dezbateri publice asupra eventualei inchideri a acestei inchisori unde se afla
Responsabili ai guvernului american au pledat pentru mentinerea centrului de detentie de la Guantanamo (Cuba), vorbind in fata Congresului SUA, unde, miercuri, au inceput dezbateri publice asupra eventualei inchideri a acestei inchisori unde se afla peste 500 de detinuti suspectati de terorism, informeaza Rompres. Atmosfera din Congres nu a fost deloc confortabila pentru reprezentantii Guvernului SUA care au fost criticati de majoritatea senatorilor, transmite BBC. In vreme ce senatorul democrat Patrick Leahy a afirmat ca "Guantanamo Bay a afectat grav imaginea noastra ca aparatori ai democratiei", fostul procuror general al SUA, William Barr, a aparat decizia administratiei Bush de a nu le aplica detinutilor de la Guantanamo prevederile Conventiilor de la Geneva. "Este crucial de amintit ca detentia preventiva a combatantilor dusmani nu este prevazuta de Codul criminal", a afirmat, la randul sau, Michael Wiggins, jurist in cadrul Ministerului Justitiei. El a adaugat ca si Conventiile de la Geneva autorizeaza SUA sa detina "combatanti dusmani" atata timp cat este necesar.
Dezbaterile initiate miercuri au loc in contextul in care, in ultima vreme, tot mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului si membri ai Congresului american, majoritatea democrati, au cerut inchiderea centrului de detentie, in urma acuzatiilor de tortura si abuz asupra detinutilor. La Guantanamo se afla circa 540 de detinuti. Majoritatea prizonierilor au fost capturati in luptele din Afganistan in 2001 si 2002 si trimisi ulterior la Guantanamo Bay pentru a obtine informatii asupra retelei teroriste Al-Queda. Pentagonul sustine insa ca prizonierii capturati in lupta contra terorismului sunt tratati in mod civilizat si ca ei furnizeaza informatii valoroase. Criticii administratiei Bush spun insa ca detinutii ar trebui judecati sau eliberati daca nu se instrumenteaza cazuri concrete impotriva lor. Chiar daca presedintele George W. Bush a afirmat ca sunt explorate diverse posibilitati in privinta inchisorii, vicepresedintele Dick Cheney declara recent ca varianta inchiderii centrului de la Guantanamo este exclusa momentan. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.