Mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri, care au intrat ieri in cea de-a opta zi de greva generala, solicitand majorarea salariilor, tichete de masa si conditii mai bune de munca, au reluat, ieri, negocierile cu administratiile feroviare, pu
Mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri, care au intrat ieri in cea de-a opta zi de greva generala, solicitand majorarea salariilor, tichete de masa si conditii mai bune de munca, au reluat, ieri, negocierile cu administratiile feroviare, punctul principal al discutiilor fiind asigurarea numarului necesar de trenuri sezoniere care vor face legatura cu Mangalia si Constanta. Sindicalistii au anuntat ca vor asigura o treime din necesarul de trenuri, in timp ce conducerea CFR Calatori vrea sa fie asigurata macar o jumatate din necesarul de trenuri sezoniere. Trenurile sezoniere urmeaza sa inceapa sa circule de astazi, fiind destinate in principal familiilor, elevilor si studentilor, care beneficiaza de diferite facilitati, in special reducerea tarifelor cu pana la 50%.
Conform legii, pe timpul grevei generale feroviarii asigura o treime din activitate, astfel ca la nivel national circula, in prezent, 24 de trenuri rapid, 14 intercity, 18 accelerat, 413 trenuri personal si 24 de trenuri internationale.
Referindu-se la solicitarea ceferistilor de crestere a salariului, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca acceptarea acestei cereri presupune o majorare a tarifelor la calea ferata. "Vazand ce se intampla cu aceasta greva, cred ca in final va trebui, intr-un fel sau altul, sa spunem tuturor celor care sunt beneficiarii serviciilor de transport pe calea ferata ca vor trebui majorate tarifele pentru a putea satisface cerintele grevistilor. In cazul in care calatorii din Romania sunt dispusi sa primeasca aceasta majorare fara sa o critice, atunci sigur ca si problema grevistilor se poate rezolva. Daca pasagerii si ceilalti beneficiari accepta, se va putea, poate, analiza cu mai multa disponibilitate necesitatea unei cresteri salariale", a spus Tariceanu. El a amintit ca problema majorarii salariilor in transportul feroviar trebuie sa fie analizata si prin prisma bugetelor de venituri si cheltuieli ale societatilor din domeniu, multe dintre companiile feroviare inregistrand pierderi ridicate din cauza gestiunii defectuoase a fondurilor.
Marti, liderii sindicalistilor au anuntat ca vor cere arbitrajul pentru solutionarea crizei de la caile ferate, dupa expirarea celor 20 de zile legale de greva generala. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.