Ministerul Administratiei si Internelor a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru felul in care inalti ofiteri din conducerea institutiei au negociat contractele cu firmele EADS si Bearing Point, cap de lista fiind chestorul Tom
Ministerul Administratiei si Internelor a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru felul in care inalti ofiteri din conducerea institutiei au negociat contractele cu firmele EADS si Bearing Point, cap de lista fiind chestorul Toma Zaharia, fost secretar de stat in MAI. Plangerea penala vizeaza cinci ofiteri. De la inceputul anului, Corpul de control al Ministerului de Interne a verificat felul in care s-au incheiat contractele de securizare a frontierelor cu EADS si cel pentru studiul de fezabilitate cu firma Bearing Point. Concluzia a fost ca studiul de fezabilitate este o sinteza a unor studii anterioare facute de alte companii in folosul Ministerului de Interne, iar in ceea ce priveste contractul cu EADS, Corpul de Control al ministerului a ajuns la concluzia ca acesta prejudiciaza eficienta achizitiei.
Corpul de control al MAI a efectuat verificari pentru stabilirea imprejurarilor in care a avut loc incheierea contractelor de achizitie a studiului de fezabilitate pentru sistemul integrat de securizare a frontierei cu firma Bearing Point si a contractului cadru cu concernul multinational EADS in vederea realizarii sistemului integrat pentru securizarea frontierei de stat. Astfel, s-a constatat ca studiul de fezabilitate contine, de fapt, o sinteza a unor studii anterioare cu acelasi obiect, realizate de alte societati in folosul Politiei de Frontiera, fapt sustinut atat de depozitiile unor cadre, cat si prin faptul ca, in data de 15 iulie 2004, MAI a incheiat un contract cu firma Bearing, iar a doua zi, in 16 iulie 2004, studiul de fezabilitate a fost prezentat partii romane. "Este o firma minune. Contractul l-a predat dupa 24 de ore. Nu stiu de unde aceasta performanta. Noi credem ca este o compilatie a mai multor studii de fezabilitate existente la minister si realizate cu alta firma", a spus Vasile Blaga.
"Zaharia este responsabil pentru deficiente"
Ca urmare a acestor constatari, MAI a formulat o plangere penala, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru abuz in serviciu, fata de persoanele care au negociat si semnat contractul cu firma Bearing Point: chestorul sef Toma Zaharia - fost secretar de stat in MAI, chestorul sef Gheorghe Carp - seful Directiei Generale de Organizare, Planificare Misiuni si Resurse, chestorul sef Mihai Badescu - fost sef al Directiei Generale Reglementari Juridice si Contencios, chestorul Anton Gagiu - fostul sef al Unitatii de Management al proiectului si comisarul sef Mihai Tatut - fost director general adjunct al Directiei Generale Reglementari Juridice si Contencios.
Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, dupa atribuirea contractului firmei "Bearing Point", care trebuia sa realizeze Studiul de fezabilitate si Proiectul tehnic, contract care a fost negociat si semnat de Toma Zaharia si ceilalti ofiteri, aceasta a notificat partea romana ca nu poate realiza decat studiul de fezabilitate, pentru care s-a platit partii germane 430.000 de euro, desi mandatul de negociere al comisiei era de 500.000 de euro pentru Studiul de fezabilitate si Proiectul tehnic.
Carente de fond si de forma
In ceea ce priveste contractul cu EADS, MAI precizeaza ca au fost gasite carente de fond si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei, fiind si in acest caz formulata o plangere penala. Toma Zaharia, Gheorge Carp, Anton Gagiu si Mihai Badescu au negociat contractul in euro, pentru o suma de 650 de milioane de euro pret minim, fara a se lua in calcul detalierea bunurilor si serviciilor care urmau a fi achizitionate si nici pretul detaliat al acestora, iar anexele contractului au fost negociate ulterior, la mult timp dupa incheierea contractului cadru. MAI arata ca lipsa unui pret ferm constituia un risc major, in sensul ca pretul final al contractului ar putea fi cu mult mai mare decat cel anticipat. De asemenea, descrierea sistemelor aferente, detalierea bunurilor si serviciilor care urmau sa fie achizitionate nu a fost consemnata in contractul cadru, iar din prima anexa detaliata a acestuia a fost schimbata natura contractului. Dintr-unul de achizitii de bunuri contractul s-a transformat intr-unul de achizitii a unor sisteme integrate, fara sa se mentioneze in proprietatea cui vor intra codurile sursa ale softului.
Bataie de joc pe bani publici
Potrivit MAI, s-a stabilit ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice, iar cei care au participat la negociere "au incalcat prerogativele legale conferite de functiile detinute". Rezolvarea litigiilor dintre partile contractante nu se supun legislatiei romanesti, urmand sa fie arbitrate de instantele franceze. Ministrul de Interne a mai adaugat ca "nu era nevoie de o singura sursa si ca mai multi membri ai comisiilor de negociere care nu erau de acord cu anumite puncte de vedere au fost eliminati pas cu pas din comisii". "Responsabili de aceste deficiente se fac chestor sef (r) Toma Zaharia, chestor sef Gheorghe Carp, chestor (r) Anton Gagiu si chestor Mihai Badescu, fata de care a fost formulata plangere penala, pentru abuz in serviciu, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie" precizeaza MAI.
Acceptarea sistemului Tetra
Ministerul Administratiei si Internelor si EADS continua executia contractului privind sistemul integrat de securitate a frontierei de stat a Romaniei, dar cu modificarea unor prevederi, fiind posibila si o crestere a valorii acestui contract. Au fost identificate anumite suprapuneri intre actiunile finantate prin intermediul Programelor Phare si cele prevazute de contractul incheiat cu firma EADS, semnalate si de Comisia Europeana. "Nu ne fac alte observatii decat cele privind proiectul tehnic, ca sa evidentiem ca nu vor fi in nici un fel suprapuneri. Aceste suprapuneri au fost pe programele Phare contractate, discutam de 2003 si de programele Phare planificate", a declarat Blaga. Modificarile presupun si acceptarea utilizarii tehnologiei TETRA pentru comunicatiile mobile ale sistemului integrat de securitate a frontierei. Blaga a declarat ca va fi renegociata si prima anexa detaliata astfel incat sa prinda in dezvoltare si judetele din nord, care nu au fost prinse initial. "Am dat o declaratie pe propria raspundere ca nu vor fi suprapuneri", a spus Blaga, adaugand ca vor fi scoase din contract toate prevederile ce duc la suprapuneri cu ceea ce se realizeaza prin programe Phare ori prin proiecte finantate de statul roman. "UE ne spune: "Daca veti avea o singura suprapunere, ne dati inapoi si banii pe programele Phare realizate, inclusiv cofinantarea, insa, daca nu exista suprapuneri, nu va luam nimic si va dam in continuare programele Phare 2004, 2005, 2006 si veti beneficia si de facilitatea Schengen data tuturor celor zece state din ultimul val"", spune Vasile Blaga. Potrivit ministrului, in lipsa suprapunerilor mentionate, Romania poate primi de la UE aproximativ 437 de milioane de euro. "Restul ii facem cu EADS sau vom contribui cu bani de la buget", a adaugat el.
Eliminarea suprapunerilor
Potrivit lui Blaga, MAI a convenit cu EADS un set de masuri care sa permita eliminarea completa a acestor suprapuneri. Acestea trebuie transpuse in descrierea tehnica a sistemului, asupra careia partile trebuie sa cada de acord pana in luna iulie si care va servi in continuare ca baza de referinta pentru cerintele de achizitii si implementare a partilor individuale ale sistemului. EADS va continua sa actioneze in calitate de contractor general si integrator de sistem. In plus, EADS este raspunzator de integrarea tehnica a sistemelor pe platforme cum sunt elicopterele, navele si vehiculele de patrulare ale Politiei de Frontiera. Pana in prezent, MAI a platit 37 de milioane de euro drept avans la prima anexa detaliata. "Am predat UE planul de investitii prin care am evaluat costuri, in martie 2005, de 920 de milioane de euro. Observatiile primite se refera la faptul ca nu am alocat suficienti bani pentru pregatirea Politiei de Frontiera, deci trebuie sa mai suplimentam fondurile pentru pregatirea profesionala si pentru separatia fluxurilor de turisti in porturile maritime. E clar ca va mai creste valoarea contractului cu aproximativ 20-25 de milioane de euro", a spus Blaga. El a precizat ca proiectul reprezinta materializarea intentiei autoritatilor romane de a-si respecta angajamentele asumate in procesul de negociere cu Uniunea Europeana pentru atingerea obiectivului de a adera la Uniune la 1 ianuarie 2007, conform calendarului stabilit.
Proiectul va asigura achizitionarea si instalarea unor sisteme de supraveghere performante, realizarea unor centre de comanda si control moderne, echiparea a peste 180 de sedii si centre de instruire ale Politiei de Frontiera. El va asigura si extinderea si dezvoltarea infrastructurii de IT si de comunicatii necesara cooperarii intre toate institutiile cu competenta la frontiera. Contractul acopera furnizarea de sisteme de supraveghere (camere TV si alti senzori in infrarosu), facilitati de comanda si control, inclusiv tot necesarul de hardware si software, o infrastructura de comunicatii si IT, plus lucrari de constructii, destinate sa amelioreze conditiile de munca ale politistilor de frontiera. Calendarul de executie a contractului urmeaza a fi adaptat pentru a permite indeplinirea cu prioritate, intr-o prima faza a contractului, a acelor obiective stabilite prin Planul de actiune Schengen actualizat in 2005, vizand sectoarele de frontiera care vor reprezenta viitoarele frontiere externe ale Uniunii Europene, fara insa a se limita la acestea.
Desecretizat in februarie
Grupul european de aeronatica si aparare EADS s-a angajat sa furnizeze Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 milioane euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Documentul a fost semnat in 12 august 2004, din partea partii romane, de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.
Modalitatea de incheiere a contractului, precum si clauzele sale de confidentialitate, au provocat luari de pozitie ale unor oameni politici, in special ale lui Traian Basescu. Dupa ce a devenit presedinte, Basescu a declarat ca Guvernul va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite vor trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar respectivele contracte urmand a fi anulate. "Nu vom accepta sa platim mai mult decat pretul pietei", spune acesta.
Contractul cu EADS a fost desecretizat pe 17 februarie, prin decizie a premierului Calin Popescu Tariceanu, in aceeasi zi in care Divizia Sisteme de Aparare si Comunicatii a EADS a prezentat o scrisoare de informare privind proiectul de control a frontierelor Romaniei, respectiv beneficiile si avantajele retelei digitale de securitate Tetrapol, pe fondul criticilor referitoare la acest sistem si prezentarii avantajelor sistemului Tetra.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat atunci ca se impune o reanalizare a contractului, care, pe de o parte, cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile, iar pe de alta parte, nu acopera decat sase judete de campie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa si linia litorala a Marii Negre, nefiind cuprinsa cea mai grea zona, respectiv granita de nord cu Ucraina. Potrivit ministrului Vasile Blaga, MAI va continua sa deruleze proiectul cu EADS, insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv cele reale, in urma unei renegocieri a clauzelor contractului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.