Principalele probleme cu care se confrunta companiile straine in Romania sunt reprezentate de deprecierea monedei euro si de birocratie. Potrivit Barometrului investitorilor straini realizat de organizatia Gallup Romania, 10% dintre managerii chestio
Principalele probleme cu care se confrunta companiile straine in Romania sunt reprezentate de deprecierea monedei euro si de birocratie. Potrivit Barometrului investitorilor straini realizat de organizatia Gallup Romania, 10% dintre managerii chestionati considera ca scaderea monedei europene le afecteaza cel mai mult afacerea. Tot atatia cred ca birocratia reprezinta cel mai mare obstacol pentru oamenii de afaceri in Romania. Cu toate acestea, 12% dintre respondenti declara ca firma lor nu se confrunta cu nici o problema. Pe termen mediu, 26% dintre managerii chestionati considera ca fluctuatia cursului de schimb va afecta cel mai mult profitabilitatea companiilor pe care le reprezinta, 20% sunt ingrijorati de instabilitatea legislativa, 16% de coruptie si 14% de birocratie. In ceea ce priveste politica economica a actualului Guvern, 11% dintre investitorii chestionati considera ca prioritatea numarul unu ar trebui sa fie reducerea si stabilitatea fiscalitatii, 10% pledeaza pentru coerenta si stabilitatea cadrului legislativ si 9% asteapta masuri de stimulare a mediului de afaceri. De asemenea, firmele straine considera ca prioritare pentru Guvern cresterea nivelului de trai si combaterea coruptiei. "Optimismul reprezinta tendinta predominanta in ceea ce priveste starea de spirit a managerilor companiilor straine din Romania. Aproape jumatate (48%) se asteapta ca economia Romaniei sa creasca in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 18% cred ca economia va scadea in aceasta perioada", apreciaza expertii Gallup. Si in ceea ce priveste activitatea propriilor firme in perioada urmatoare, managerii sunt optimisti. Astfel, 70% dintre cei chestionati se asteapta la cresterea vanzarilor in urmatorul an si tot 70% se asteapta la cresterea profitabilitatii. Numai 9%-10% cred ca profitabilitatea firmei lor va fi mai scazuta peste un an, iar 17% - 18% nu se asteapta la modificari semnificative. Barometrul investitorilor straini arata ca aproape jumatate din firmele cu capital strain din Romania au inregistrat in ultima jumatate de an o crestere atat a vanzarilor (47%), cat si a profitabilitatii (44%). Un sfert afirma ca vanzarile lor au ramas la acelasi nivel ca acum sase luni, iar aproape o treime afirma acelasi lucru in privinta profitabilitatii. Un sfert dintre firme au inregistrat, insa, o scadere a vanzarilor in ultima jumatate de an, si tot atatea reclama scaderea profitabilitatii firmei. Comparativ cu guvernele anterioare, actualul executiv beneficiaza de o imagine mai buna in randul companiilor cu capital strain din Romania. Peste jumatate din managerii acestor companii percep actualul Guvern ca fiind mai favorabil economiei de piata si mai hotarat atat in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, cat si luarea deciziilor.
Barometrul investitorilor straini a fost realizat in perioada 16 - 31 mai, pe un esantion de 512 manageri din firme care au cel putin 25% capital strain.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.