Asociatia Producatorilor de Medicamente din Romania (APMR) considera ca eliminarea a 350 de medicamente romanesti de pe lista produselor compensate si inlocuirea lor cu unele mai scumpe din import, incalca directivele europene in domeniu si afecteaza
Asociatia Producatorilor de Medicamente din Romania (APMR) considera ca eliminarea a 350 de medicamente romanesti de pe lista produselor compensate si inlocuirea lor cu unele mai scumpe din import, incalca directivele europene in domeniu si afecteaza bugetul de sanatate. "Prin aceasta hotarare arbitrara, industria farmaceutica romaneasca a suferit un nou recul ale carui consecinte nu pot fi estimate deocamdata. Bugetul CNAS a fost majorat cu 1.700 de miliarde de lei, suma echivalenta cu doua luni de plata pentru medicamentele compensate in conditiile inlocuirii produselor romanesti cu cele straine cu acelasi efect terapeutic, dar care sunt de 3-4 ori mai scumpe, si a ridicarii nivelului de referinta", se arata intr-un comunicat APMR. Potrivit Asociatiei, Ministerul Sanatatii (MS) a explicat ca medicamentele romanesti au fost eliminate deoarece nu au fost finalizate studiile de bioechivalenta aferente, pentru care termenul legal este luna iunie a anului viitor. APMR citeaza o hotarare a Agentiei Nationale a Medicamentului si directivele UE in domeniu, potrivit carora, pentru medicamentele cu o utilizare de peste zece ani, cum sunt produsele romanesti, studiile de bioechivalenta pot fi inlocuite cu studii de literatura de specialitate, in cadrul conceptului "Well established use" (Utilizare terapeutica bine definita). Totodata, cheltuielile pentru un studiu de bioechivalenta se ridica la 15.000-20.000 de euro, suma care nu este recunoscuta in structura pretului medicamentului, MS mentinand pentru diverse produse limitele de preturi anterioare implementarii GMP (Good Manufacturing Practice). Industria farmaceutica romaneasca cuprinde 35 de producatori certificati GMP, ponderea lor in piata fiind de 25% ca valoare si 75% ca volum. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.