Alianta DA PNL-PD cumuleaza, in luna iunie, jumatate din optiunile de vot ale romanilor, formatiunea aflata la guvernare fiind urmata de PSD - 28%, PRM - 8%, UDMR - 5%, PC (fost PUR) - 3%, PNG - 2%, PIN - 1%, PPCD - 1%, celelalte partide impartind ce
Alianta DA PNL-PD cumuleaza, in luna iunie, jumatate din optiunile de vot ale romanilor, formatiunea aflata la guvernare fiind urmata de PSD - 28%, PRM - 8%, UDMR - 5%, PC (fost PUR) - 3%, PNG - 2%, PIN - 1%, PPCD - 1%, celelalte partide impartind cele doua procente ramase (fig.1). Datele sunt desprinse dintr-un sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) in perioada 3 - 10 iunie. Sondajul de tip Omnibus, reprezentativ la nivel national, a fost efectuat pe un esantion de 1005 persoane, iar marja maxima de eroare raportata de CURS este de +/- 3,1%. Notabil este numarul mare de nehotarati si non-votanti (39%) centralizat de realizatorii cercetarii. De asemenea, marja maxima de eroare pentru rezultatele obtinute - putin mai mare de 3% - indeamna la precautie in interpretarea datelor.
Democratii, pe cai mari
Sondajul releva faptul ca aproape jumatate (49%) din votantii Aliantei DA doresc ca PNL si PD sa se uneasca intr-un singur partid. O treime (33%) opteaza pentru actuala formula - alianta intre partide diferite - iar 11% spun ca mai bine ar fi ca liberalii si democratii sa evolueze separat (fig.2). Intrebati "Spre care dintre cele doua partide componente se indreapta simpatia dumneavoastra?", votantii Aliantei DA au raspuns astfel: spre PD - 44%, spre PNL - 38%, spre nici unul in mod deosebit - 17%, nu stiu/nu raspund - 1% (fig.3).
Simpatii social-democrate
Chestionati in legatura cu posibilitatea ca PD sa-si schimbe doctrina politica de la social-democrat la popular, 38% din subiectii sondajului au raspuns ca mai bine pentru viata politica din Romania ar fi ca PD sa ramana social-democrat, 26% - PD sa devina partid popular, iar 36% nu au stiut sau nu au raspuns la aceasta intrebare (fig.4). In cazul in care PD si PNL se vor uni intr-un singur partid, 30% dintre cei chestionati au indicat ca noul partid ar trebui sa fie social-democrat, 24% - popular, 15% - liberal, 1% - alta orientare, iar 30% nu au stiut sau nu au raspuns la intrebare (fig.5). In ceea ce priveste parerea despre personalitatile politice indicate de autorul sondajului, cele mai bune note din partea repondentilor le-au primit, in ordine, Traian Basescu, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc (fig.6).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.