Doua dintre cotidianele italiene apreciau ieri ca eliberarea jurnalistei Florence Aubenas a fost posibila gratie vechilor contacte ale serviciilor secrete romanesti din vremea lui Ceausescu cu cele ale lui Saddam Hussein, transmite Rompres.
"Au
Doua dintre cotidianele italiene apreciau ieri ca eliberarea jurnalistei Florence Aubenas a fost posibila gratie vechilor contacte ale serviciilor secrete romanesti din vremea lui Ceausescu cu cele ale lui Saddam Hussein, transmite Rompres.
"Aubenas, mister privind rolul "retelei Ceausescu"", subtitreaza cotidianul italian La Stampa, care scrie: "Parisul a ridicat in slavi superagentii Serviciilor de informatii franceze, dar daca nu ar fi intervenit vechile si mult blamatele contacte din epoca Ceausescu, Florence Aubenas si ghidul ei irakian s-ar afla probabil si acum legati in pivnita din Bagdad".
Revenirea acasa a jurnalistei franceze se anunta "trosnind" de mistere, omisiuni si polemici, noteaza plastic autorul articolului. Fostul ministru francez de Externe Michel Barnier a fost cel care a recunoscut cu onestitate ca Aubenas a spus o minciuna: timp de 50 de zile ea a fost inchisa cu cei trei colegi romani. Si numai dupa eliberarea acestora, survenita la 22 mai, operatiunea "revenirea acasa" a primit declansarea decisiva, datorita sfaturilor venite de la Bucuresti. Pana in acel moment, relateaza La Stampa, serviciile franceze se agitau fara rost, dupa 4 luni, in cautarea unui interlocutor credibil printre cei atat de multi, chiar prea multi, care s-au napustit asupra unei "afaceri" ce se anunta bogata in rascumparari si santaje.
La randul sau, ziarul italian Il Giornale noteaza ca, inca de la inceput, romanii au furnizat numeroase detalii despre coabitarea fortata, iar Michel Barnier, care a coordonat reteaua tratativelor cu rapitorii, a confirmat la 13 iunie acest detaliu: temnicierii faceau parte din aceeasi grupare iar detentia a fost comuna. Ramane sa se elucideze de ce Aubenas a pastrat tacerea privind acest aspect.
Notand ca Franta a multumit Romaniei pentru colaborarea eficienta a serviciilor ei secrete, care anterior au reusit sa obtina libertatea pentru cei trei jurnalisti romani prizonieri, si cotidianul Il Giornale este de acord ca actualele servicii secrete de la Bucuresti au utilizat in mare masura contactele existente in alte vremuri, intre "agentii 007" ai lui Ceausescu si cei ai lui Saddam. In orice caz, conchide ziarul, ceea ce conteaza este rezultatul, chiar daca francezii se incapataneaza mai mult decat romanii in a lasa sa se inteleaga faptul ca nu s-a platit nici o rascumparare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.