Detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, aflati de peste 13 ani intr-o inchisoare a regimului separatist de la Tiraspol, au expediat la 10 iunie o noua cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (cu sediul la Strasbourg), semnata,
Detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, aflati de peste 13 ani intr-o inchisoare a regimului separatist de la Tiraspol, au expediat la 10 iunie o noua cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (cu sediul la Strasbourg), semnata, in nume propriu, si de catre sotia lui Ivantoc, Eudochia Ivantoc, si de catre fiul lui Tudor Popa, Victor Petrov, informeaza agentia de presa FLUX, citand un comunicat de presa al Organizatiei "Juristii pentru drepturile omului", transmite Rompres. In cererea adresata CEDO, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa afirma ca "prin neeliberarea lor din inchisoare, dupa pronuntarea, la 8 iulie 2004, a Hotararii CEDO in "Dosarul Ilascu", le este incalcat dreptul garantat de art.5 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale (dreptul la libertate si siguranta).
Cei doi pretind ca tratamentele la care sunt supusi si conditiile de detentie sunt contrare art.3 al Conventiei (interzicerea torturii, tratamentelor si pedepselor inumane si degradante) si constituie o violare a art 8 din Conventie, deoarece fiind detinuti ilegal nu pot sa-si realizeze dreptul la viata privata. La randul lor, Eudochia Ivantoc si Victor Petrov pretind ca suferintele care le sunt cauzate prin detentia arbitrara a lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa constituie tratamente contrare art.3 al Conventiei, iar limitarile impuse vietii lor private si familiale nu pot fi justificate si sunt contrare articolului 8 al Conventiei (dreptul la respectul vietii private si familiale). Cererea este indreptata impotriva guvernelor Federatiei Ruse si Republicii Moldova, deoarece, prin Hotararea din 8 iulie 2004 in "Dosarul Ilascu", CEDO a stabilit ca Federatia Rusa este responsabila pentru violarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol, iar Republica Moldova are obligatia de a intreprinde masuri pentru eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa. Atat timp cat Andrei Ivantoc si Tudor Popa se afla in detentie, nu se poate spune ca Republica Moldova nu poarta responsabilitate pentru detentia lor, se afirma in comunicatul organizatiei "Juristii pentru drepturile omului", citat de Rompres. Toti petitionarii pretind ca nu au sanse de a se opune efectiv violarilor drepturilor lor la nivel national in statele parate si, din acest motiv, solicita constarea violarii articolului 13 al Conventiei (dreptul la un recurs efectiv). Intrucat Andrei Ivantoc este cetatean roman, el mai solicita Curtii de la Strasbourg sa invite Guvernul Roman sa intervina in procedura de partea petitionarului pana la pronuntarea deciziei de admisibilitate.
Prin Hotararea CEDO din 8 iulie 2004 s-a dispus eliberarea imediata din detentie a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, precizeaza agentia FLUX, mentionand ca, in aceeasi zi, ministrul rus de Externe a calificat decizia instantei de la Strasbourg drept gresita si vadit politizata. A doua zi, pretinsul Minister de Externe al Transnistriei s-a aratat profund indignat de hotararea CEDO si a calificat drept imposibila eliberarea anticipata a celor doi. Ministerul moldovean de Externe nu a facut nici o declaratie de presa in legatura cu Hotararea CEDO in "Dosarul Ilascu", noteaza agentia Flux.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.