Presedintele Traian Basescu a declarat ca Federatia Rusa a perceput neplacut faptul ca Romania a avut in ultimii sase ani ambasadori ce nu erau diplomati de cariera la Moscova, astfel ca, in lipsa unor diplomati tineri vorbitori de limba rusa, s-a de
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Federatia Rusa a perceput neplacut faptul ca Romania a avut in ultimii sase ani ambasadori ce nu erau diplomati de cariera la Moscova, astfel ca, in lipsa unor diplomati tineri vorbitori de limba rusa, s-a decis numirea unora care cunosc relatiile catre Est. Traian Basescu a precizat ca s-a luat decizia "cu scuzele de rigoare" numirii unor diplomati care au cunoscut relatiile catre Est, desi nu sunt neaparat vorbitori de limba rusa. Presedintele Basescu a adaugat ca se simte nevoia completarii politicii externe spre Est, dar nu doar prin numirea unor diplomati, ci printr-o strategie bine fundamentata. El a precizat ca "o buna relatie catre Est este o garantie de securitate".
Ministerul Afacerilor Externe a propus comisiilor de specialitate din Parlament avizarea lui Ioan Donca pentru postul de ambasador la Moscova, informeaza Mediafax. Numele lui Ioan Donca a fost vehiculat, in 1998, in legatura cu un prejudiciu de 512.252 forinti si 1666 dolari americani, constatat de Curtea de Conturi in perioada in care acesta era ambasador la Budapesta. Donca a mai fost si ambasador la Beijing, in perioada 1999 - 2002. In 24 mai, Dumitru Prunariu a fost rechemat din functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Federatia Rusa, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu.
Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut roman. El este vorbitor de limba rusa si a ocupat mai multe functii in organizatii internationale, precum si functia de presedinte al Agentiei Spatiale Romane. Prunariu a fost numit ambasador al Romaniei in Federatia Rusa la inceputul anului 2004. Inaintea numirii lui Dumitru Prunariu, sef al misiunii diplomatice romane la Moscova a fost Aurel Constantin Ilie. El a fost inlocuit in functie, dupa ce problema ambasadei din Moscova a fost ridicata de mai multi oameni de afaceri care s-au aratat nemultumiti de faptul ca cei mai multi dintre functionarii ambasadei, desi primesc salarii mari (peste 1000 de dolari pe luna) si au si alte avantaje (masina, benzina, telefon) sunt rupti de realitatea economica romaneasca si nu-si fac treaba asa cum ar trebui. De asemenea, in aceeasi perioada, ambasada romana din Federatia Rusa devenise mai putin deschisa, iar personalul era mai ostil, restrictionandu-se accesul romanilor in reprezentanta diplomatica. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.