Exact la 15 ani de la sangeroasa mineriada din 13 - 15 iunie 1990, Miron Cozma a fost pus ieri de indata in libertate, de catre Judecatoria Craiova, care a solutionat contestatia la executare a ortacului-sef. Masura eliberarii, vine ca urmare a decre
Exact la 15 ani de la sangeroasa mineriada din 13 - 15 iunie 1990, Miron Cozma a fost pus ieri de indata in libertate, de catre Judecatoria Craiova, care a solutionat contestatia la executare a ortacului-sef. Masura eliberarii, vine ca urmare a decretului de gratiere dat de Ion Iliescu in 15 decembrie anul trecut, cu scopul de a-l scapa de puscarie pe Miron Cozma, care i-a fost executant fidel al ordinelor de inlaturare a adversarilor sai politic si l-a ajutat sa se mentina la Putere.
Ziarul ZIUA a semnalat inca de acum cateva luni, mai precis de cand prima dintre cele 46 de persoane gratiate a fost pusa in libertate, ca e doar o chestiune de zile pana ce Miron Cozma va fi pus si el in libertate. Ion Iliescu, care l-a gratiat pe Cozma strecurandu-l in ultimele zile de mandat pe o lunga lista cu gratiati, a tintit din primul moment ca eliberarea ortacului sef sa fie ireversibila.
Ironia soartei face ca la implinirea a 15 ani de la mineriada din iunie 1990 - soldata cu peste 100 de morti, cu ranirea a 746 de persoane si arestarea abuziva a altor 1024 - Miron Cozma sa fie liber, desi, incontestabil, reprezinta un pericol major pentru securitatea statului. Sa nu uitam ca in 1990, Ion Iliescu l-a chemat cu disperare pe Miron Cozma cu ai lui 11.000 de mineri din Valea Jiului, adusi cu trenuri speciale, pe care l-a trimis in Piata Universitatii, sa "faca curat" si sa-i "invete minte pe golani". Iliescu este de altfel un specialist al acestor invrajbiri populare, el venind la putere calcand pe cadavrele Revolutiei din decembrie 1989, dupa ce i-a asasinat pe Ceausesti de Craciun. A fost ales apoi, in mai 1990, presedinte dupa anihilarea Opozitiei a caror sedii au fost devastate in ianuarie 1990 de primele hoarde de mineri care au calcat Capitala, continuand cu mineriada din 1990 care ii contesta pe comunistii cocotati la Putere si culminand cu mineriada din septembrie 1991, cand l-a debarcat cu forta pe Petre Roman.
Complicele lui Iliescu a mai fost asmutit sa rastoarne Guvernul Romaniei si in ianuarie - februarie 1999, cu prilejul mineriadelor de la Costesti si Stoienesti, care s-au soldat cu numerosi raniti si distrugeri materiale, dovedind ca este un element a carui lasare in libertate reprezinta un pericol social major pentru statul de drept si siguranta cetatenilor.
Sentintele lui Cozma
Infractorul Cozma a fost inculpat in ultimii 15 ani in numeroase dosare penale, de la batai si agresiuni minore, la uciderea unei femei cu masina si culminand cu subminarea puterii de stat la mineriade.
Pentru mineriada din septembrie 1991 - pentru care a fost trimis in puscarie - a primit 18 ani de inchisoare pentru infractiunea de subminare a puterii de stat si altele.
Pentru mineriada din 18 - 22 ianuarie 1999 de la Costesti, Cozma a primit 10 ani de inchisoare, tot pentru subminarea puterii de stat, insa sentinta nu e definitiva, procesul aflandu-se in faza de recurs, cu termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru 22 iunie 2005.
Cozma a mai fost judecat si pentru mineriada din 17 - 18 februarie 1999 de la Stoenesti, unde a fost deja condamnat definitiv la 7 ani inchisoare pentru tulburarea linistii publice si impotrivire la punerea in aplicare a unui mandat de executare a pedepsei (pe cand mana hoardele de mineri in lupta el era cautat de politisti pentru a fi incarcerat in baza unei sentinte judecatoresti executorii).
Sectia Parchetelor Militare instrumenteaza in prezent voluminosul dosar al mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, in care e cercetat si Ion Iliescu. Avocatul lui Cozma, senatorul Viorel Dumitrescu, sustine insa ca in dosarul mineriadei din iunie 1990, Cozma ar avea calitatea de martor.
Reincarcerarea lui Cozma aproape imposibila
Revenind la punerea in libertate a lui Cozma de ieri, un complet de judecata al Judecatoriei Craiova, condus de judecatoarea Claudia Selea, a constatat, ca si la ceilalti gratiati ai lui Iliescu, ca Miron Cozma nu mai poate fi tinut dupa gratii, ca efect al gratierii. Aceasta intrucat decretul de revocare, dat "la misto" de Iliescu nu are efect, iar potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului nimeni nu poate fi privat de libertate decat daca impotriva sa exista o sentinta definitiva de condamnare. Sentinta de ieri a Judecatoriei nu este definitiva, dar chiar daca va fi atacata cu apel de catre Parchet, verdictul in caile de atac nu poate fi altul, deoarece in celelalte cazuri similare instantele i-au pus in libertate pe gratiatii lui Iliescu. Judecatoria Craiova a si trimis ieri, promt, la Penitenciarul Rahova din Capitala, locul de detentie al lui Cozma, depesa care ordona eliberarea acestuia. Initial contestatia la executare s-a aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 5, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea dosarului la Judecatoria Craiova, loc mult mai apropiat de influentele Vaii Jiului.
Daca Parchetul nu-l va aresta intr-o alta cauza pe Cozma, libertatea acestuia poate deveni un cosmar pentru unii. O arestare curanda a liderului Vaii Jiului este insa aproape imposibila, intrucat acesta a executat aproape 8 ani de inchisoare si a fost iertat de cei 18 ani dati pentru mineriada din septembrie 1991. Pentru mineriada de la Stoienesti, pentru care a primit doar 7 ani inchisoare, el nu mai poate fi legat, intrucat sistemul pedepselor de la noi nu este cumulativ, ci se executa doar pedeapsa cea mai mare pentru infractiuni concurente. Pentru cei 10 ani primiti pentru mineriada de la Costesti (sentinta inca nedefinitiva) Cozma a executat mai mult de jumatate de pedeapsa, iar pentru mineriada din 1990, dosarul mai are mult de asteptat, fiind departe de vreo finalizare in conditiile in care cata vreme Ion Iliescu a fost presedinte s-au luat masuri politice forte, pentru ca procurorii sa nu miste nici o fila din dosar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.