Pretul gazelor naturale va creste, la 1 iulie, in medie cu 10,2%, ca urmare a obligatiilor asumate prin acordul negociat cu Fondul Monetar International si a majorarii pretului la gazele din import in prima parte a anului, informeaza un comunicat al
Pretul gazelor naturale va creste, la 1 iulie, in medie cu 10,2%, ca urmare a obligatiilor asumate prin acordul negociat cu Fondul Monetar International si a majorarii pretului la gazele din import in prima parte a anului, informeaza un comunicat al autoritatii de reglementare in domeniu, precizeaza Mediafax. Astfel, consumatorii incadrati in prima categorie, de pana la 2400 de metri cubi pe an, vor achita 6.947.700 de lei pe o mie de metri cubi daca sunt clienti ai Distrigaz Nord, in timp ce la Distrigaz Sud noul pret pentru aceeasi cantitate va fi de 6.997.900 de lei. In prezent, in aceasta grupa, consumatorii platesc 6.352.658 de lei pe o mie de metri cubi la Distrigaz Nord si, respectiv, 6.387.918 lei la Distrigaz Sud. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), la ultima categorie a consumatorilor industriali (n.r - peste 12,4 milioane de metri cubi anual), noul tarif ajunge la 5.911.600 lei/1000 metri cubi la Distrigaz Nord si la 6.252.200 lei/1000 metri cubi la Distrigaz Sud. Valorile prezentante nu includ TVA. Reprezentantii autoritatii mai spun ca o noua recalculare a tarifelor ar putea avea loc anul viitor, tinand cont ca estimarile privind evolutia preturilor la gazele naturale din import pentru a doua parte a anului indica o stabilizare. In ceea ce priveste scumpirea gazelor naturale stabilita pentru 1 iulie, oficialii ANRGN spun ca acesta este rezultatul unor calcule bine fundamentate. Oficialii ANRGN amintesc ca Guvernul a stabilit acordarea unor ajutoare financiare consumatorilor care utilizeaza gazele naturale pentru incalzire, precum si un sprijin in achizitionarea de centrale termice persoanelor care utilizeaza gaze naturale la sobe de teracota sau alte aparate cu randament scazut. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.