Tratatul constitutional european nu va putea intra in vigoare in 2007, a apreciat vicepresedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, in cadrul unui interviu publicat in editia de ieri a cotidianului german "Suddeutsche Zeitung," transmite
Tratatul constitutional european nu va putea intra in vigoare in 2007, a apreciat vicepresedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, in cadrul unui interviu publicat in editia de ieri a cotidianului german "Suddeutsche Zeitung," transmite Mediafax. In contextul referendumurilor cu rezultat negativ din Franta si Olanda, "obiectivul initial, care viza intrarea in vigoare a Constitutiei europene in 2007, nu mai poate fi atins," a precizat inaltul oficial european. "Discutarea unui calendar in momentul de fata reprezinta o greseala. Multe state au pur si simplu nevoie de timp pentru a dezbate (proiectul de Constitutie europeana, n.red.), inainte ca opinia publica sa-si regaseasca increderea in Europa," a continuat vicepresedintele Comisiei Europene. Cu ocazia summit-ului organizat la Bruxelles in perioada 16-17 iunie, liderii europeni vor analiza implicatiile respingerii Tratatului constitutional de catre electoratul francez si olandez, precum si tendinta de cresterea a numarului celor care ar vota impotriva Constitutiei in celelalte state membre UE care au decis supunerea textului unei consultari populare, a mai adaugat Verheugen. "In opinia mea, globalizarea este principala cauza a crizei actuale" cu care se confrunta UE, a conchis vicepresedintele Comisiei Europene.
Proiectul de Constitutie europeana a primit o ultima lovitura din partea Frantei, autoritatile de la Paris renuntand la campania desfasurata in vederea continuarii procesului de ratificare a documentului, comenteaza publicatia britanica "Daily Telegraph" in editia sa electronica de ieri, preluata de Mediafax. Cu cateva zile inainte de summitul UE de la Bruxelles, ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a pus capat insistentelor Frantei pentru continuarea procesului de ratificare. "Pozitia noastra modesta este ca, pur si simplu, respectam opinia fiecarui stat membru" asupra procedurii de ratificare adoptate, a explicat seful diplomatiei franceze. Franta nu poate "dicta" modul in care ar trebui sa procedeze alte tari in privinta ratificarii, a mai precizat Douste-Blazy. Pe de alta parte, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, exercita in continuare presiuni asupra Frantei, pentru a clarifica daca aceasta tara poate organiza un al doilea referendum si obtine acceptarea Constitutiei. "Exista un consens general, potrivit caruia fiecare stat membru va decide cum va proceda in privinta ratificarii", a subliniat Straw, adaugand ca, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, Frantei i se va cere sa informeze clar Consiliul European in legatura cu modul in care doreste sa procedeze. Comunicatul final al Consiliului European probabil ca nu va anunta explicit faptul ca Tratatul constitutional este compromis. Multi insista pentru o "perioada de reflectie", in speranta unei "resuscitari" a Constitutiei. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.