Natalie Dubois, reporter al Liberation, ne-a indicat faptul ca este posibil ca la sugestia serviciilor secrete franceze Florence Aubenais sa fi sustinut ca nu a fost retinuta impreuna cu jurnalistii romani rapiti in Irak.
"Nu am informatii spec
Natalie Dubois, reporter al Liberation, ne-a indicat faptul ca este posibil ca la sugestia serviciilor secrete franceze Florence Aubenais sa fi sustinut ca nu a fost retinuta impreuna cu jurnalistii romani rapiti in Irak.
"Nu am informatii speciale, Florence Aubenais va sustine maine (azi, n.red.) o conferinta de presa. Aici toata lumea este constienta ca probabil Florence Aubenais nu a fost autorizata sa spuna tot, probabil autoritatile franceze i-au spus ca este cu atat mai bine cu cat vorbeste mai putin", ne-a declarat Natalie Dubois.
"In Liberation am publicat marturia lui Marie Jeanne Ion, care a spus ca Florence Aubenais le-a fost de mare ajutor in perioada captivitatii. Marie Jeanne a luat contact dupa eliberarea sa cu parintii lui Florence si le-a transmis ca fiica lor este intr-o stare buna". "Faptul ca Florence a spus "nu" nu inseamna nimic de fapt. Probabil ca are o obligatie sa nu spuna ceva care sa puna in pericol vietile altor oameni. Va fi o conferinta de presa la care vom obtine mai multe detalii despre detentie. Nu stiu cat va fi autorizata sa spuna, s-ar putea ca serviciile secrete franceze sa-i transmita sa nu spuna chiar tot, pentru a nu-i pune pe alti oameni in pericol". Cotidianul Liberation a redat pe larg declaratia jurnalistei Marie Jeanne Ion care a afirmat ca a fost detinuta impreuna cu Florence Aubenais.
Marturia lui Marie-Jeanne este intarita si de Robert Menard, secretarul general al organizatiei Reporters sans Frontieres, care a declarat, ieri, intr-un interviu acordat postului Radio Romania Actualitati, ca marturia lui Marie-Jeanne Ion, potrivit careia a stat in aceeasi incapere cu Florence Aubenas, este "absolut adevarata".
Menard a explicat ca Florance Aubenas nu a vrut sa minta cand a spus ca nu a stat in aceeasi camera cu jurnalistii romani, ci, probabil, asa au invatat-o serviciile secrete.
"Probabil ca Florence s-a inselat, probabil ca cineva i-a spus ca nu trebuie sa spuna ca a fost detinuta impreuna cu jurnalistii straini", a declarat seful RSF citat de Mediafax. El a amintit ca Florence Aubenas va avea marti o conferinta de presa in cadrul careia va spune ca a fost detinuta impreuna cu jurnalistii romani.
"Inca o data spun ca nu a dorit sa minta, ci pur si simplu probabil ca i-a spus cineva ca nu trebuie sa spuna (...) Ea nu stia la acea ora ca ziaristii romani spusesera deja lucrul contrar", a spus Menard.
Cei trei ziaristi romani confirmasera duminica la pranz, dupa aflarea vestii despre eliberarea lui Florence Aubenas, faptul ca in beciul in care au fost tinuti ostatici in Irak s-au aflat si ziarista franceza si ghidul ei. Mai mult, ziaristii romani au dat amanunte despre perioada comuna de detentie, cum ar fi faptul ca Marie-Jeanne Ion dormea pe aceeasi saltea cu Florence, iar Sorin Miscoci, cu ghidul frantuzoaicei, Hussein Hanun.
"Suntem incredibil de bucurosi pentru eliberarea ei, deoarece ne-am aflat in acelasi loc de detentie timp de o luna si jumatate, incepand din 1 aprilie", a declarat duminica Marie-Jeanne Ion.
Duminica seara, la scurt timp dupa sosirea in Franta, ziarista franceza a dezmintit insa ca ar fi fost detinuta in Irak impreuna cu fostii ostatici romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.