Domnule Frunza, de ce candidati si cu ce anume o sa ii convingeti pe scriitorii Uniunii sa opteze pentru dumneavoastra?
Peste 40 de scriitori mi-au trimis, cu semnatura lor originala, o scrisoare prin care imi solicitau sa candidez la functia d
Domnule Frunza, de ce candidati si cu ce anume o sa ii convingeti pe scriitorii Uniunii sa opteze pentru dumneavoastra?
Peste 40 de scriitori mi-au trimis, cu semnatura lor originala, o scrisoare prin care imi solicitau sa candidez la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor, pe motiv ca vad in mine un om care ar putea sa faca fata problemelor actuale. Banuiesc ca a fost si un efect al eseului meu publicat in septembrie trecut, intitulat "Teapa si spaga". Subliniam acolo unele probleme ale culturii romane actuale si in special unele dileme ale Uniunii Scriitorilor. Am decis sa-l scriu fiindca nu eram si nu sunt nici astazi de acord cu unele practici din aceasta organizatie de breasla, practici antidemocratice si in urma carora mi-am zis ca daca tac, inseamna implicit sa le omologhez. Aveam doua optiuni: ori sa parasesc Uniunea Scriitorilor, ori sa ma angajez in schimbarea acelor practici. Am ales-o pe cea de-a doua, pentru ca n-am pierdut speranta ca lucrurile se pot indrepta.
La ce practici va referiti?
Dau cateva exemple: am formulat propuneri pentru a fi incluse in statutul US, dar nici nu s-au bagat in seama, desi erau vitale, cum ar fi sa nu se admita in conducere oameni care au colaborat cu Securitatea. Apoi, nu sunt de acord cu faptul ca numai 25% dintre scriitori au drept de vot, 75% sunt exclusi de la vot.
Cum exclusi?
Sunt exclusi prin faptul ca votul se face prin reprezentare proportionala, in Conferinta Nationala a Uniunii Scriitorilor, sub pretextul ca nu pot fi convocati 2500 de scriitori, ca nu exista bani pentru a-i invita pe toti la Bucuresti, deci 75% vor trebui sa recunoasca automat hotararea celor care ii reprezinta. Cred ca exista un interes sa voteze numai anumiti oameni pe liste.
Dar nu asa functioneaza democratia?
Eu vorbesc despre lipsa de reprezentativitate. De parca nu s-ar fi descoperit votul prin corespondenta sau electronic. Eu vreau sa introduc sistemul de vot general pentru intreaga breasla.
In acest moment, Statutul Uniunii Scriitorilor arata ca este o organizatie mai degraba sindicala...
In realitate, asa este. Uniunea Scriitorilor trebuie sa fie o organizatie de breasla, aproximativ sindicala. In acelasi timp, dat fiind traditiile ei, trebuie sa fie si o organizatie al carei cuvant sa se auda. Asta a fost si sub regimul trecut, cel de pana la 1989. Era compus din doua straturi: un strat impus de conducerea de partid si un strat care cartea, dar cartelile reprezentau opinii politice care se auzeau.
Credeti ca are loc politica la Uniunea Scriitorilor? S-a spus ca in ultimii ani a fost la remorca PSD...
Uniunea Scriitorilor a fost, intr-adevar, la remorca PSD-ului, a fost spaguita in multiple feluri, pentru ca personalitatile din Uniunea Scriitorilor sa nu mai exprime nici o atitudine critica, sa amuteasca, sa se concentreze pe alte chestiuni. Au fost corupti cu functii, adesea intr-un complet conflict de interese. Eu am sesizat o situatie de conflict de interese, dupa care presedintele Uniunii Scriitorilor trebuia sa-si dea demisia. Nu s-a intamplat acest lucru. Majoritatea erau la discretia partidului de guvernamant. Vreau sa va spun ca unul din punctele programului meu electoral e acela de a-mi pastra neutralitatea absoluta, de a nu admite in comportamentul meu, de a nu-mi admite mie insumi sa intru intr-un conflict de interese.
Vad aici un paradox: daca Uniunea Scriitorilor nu e o voce redutabila in societatea romaneasca, de ce sa aiba nevoie puterea politica de ea?
Nu e paradox. Prin personalitatile sale, se creeaza o anumita greutate unor initiative politice sau unei linii impuse de liderii politici. Ei au deci interesul sa capteze simpatia. Si au facut-o, in mai multe feluri: prin indemnizatii de merit, prin functii, stimuland astfel slugarnicia. Scriitorii sunt egali din punct de vedere juridic, nefiind egali valoric. Exista modalitati pentru a rasplati valoarea, dar egalitatea juridica trebuie pastrata. In situatia in care voi ajunge presedinte al Uniunii Scriitorilor, voi gasi mijloace pentru a impune legalitatea juridica a tuturor. Asa cum nu este.
Vorbeati despre reabilitarea sau renasterea morala a Uniunii. Cum intelegeti asta?
Am surprins multe momente de imoralitate, care m-au si indemnat sa scriu acel eseu, "Teapa si spaga". Ce vad in ultima vreme imi confirma punctul de vedere: o coalizare nejustificata si care frizeaza lipsa de moralitate a multor scriitori in legatura cu presupusa colaborare cu Securitatea a fostului presedinte, Eugen Uricaru.
Ce o sa le faceti celor care l-au aparat pe Uricaru?
Doamne, sa uitam acest caz, dar sa introducem in statutul scriitorilor o prevedere similara Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Atunci sa vedeti surprize! Am cerut, tot in propunerile de schimbare a statutului, ca fiecare candidat sa fie verificat de CNSAS ca nu a fost colaborator al Securitatii.
Asta e cu doua taisuri, dupa cum bine stiti...
Nu-i normal sa avem in conducere scriitori care au colaborat cu Securitatea. Or, au existat scriitori agreati de Securitate, cum e un cunoscut prozator care s-a ratoit la mine ca de ce candidez! Ca eu nu am fata de presedinte! Acesta mergea oricand in strainatate pe vremea lui Ceausescu, ca, vezi Doamne!, cronicar de meciuri.
Pe dvs. nu v-ar putea elimina acel Punct 8?
Inainte de 1987, data oficiala a intrarii mele in dizidenta anticomunista, nu am avut nici o functie in PCR sau in stat. Am fost, pe rand, ziarist la Radio si TV, profesor de jurnalistica, avand titlul de conferentiar universitar. Va las sa judecati.
Ati stat in Danemarca, stiti cred ca literatura romana este destul de putin cunoscuta extern. Credeti ca Uniunea poate face ceva?
Este treaba Ministerului de Externe, a si facut unele lucruri. Dar problema experientei mele daneze o pot aborda in sensul ca as putea face niste lucruri care sa repete ceea ce am vazut acolo. Vreau sa mentionez ca doresc sa infiintez - in timp ce altii desfiinteaza editura Uniunii Scriitorilor - o editura a autorilor. Cu tipografie proprie. Pentru toti membrii Uniunii Scriitorilor, cu minimum de plata. Autorul vine, isi dirijeaza singur lucrarea, el este redactor-sef, el este editor, este lector, e corector, este cel care face designul cartii.
Sunteti suficient de pragmatic cand propuneti un astfel de proiect?
Da, pentru ca exista in Danemarca o asemenea tipografie si functioneaza. Scriitorii platesc numai costul hartiei si al serviciilor. Am experimentat acest lucru in editura mea, Nord se chema cand am infiintat-o in 1982, ca autor care si-a platit numai serviciile. Mai doresc sa fac, tot dupa un model danez, o banca si o agentie de texte pentru valorificare prin presa, in care scriitorii sa aiba un fel de bursa. Asa isi vor putea desface prin autoritatea Uniunii Scriitorilor, catre intreaga presa, productiile lor si aici se cern ele dupa valoare, ca la o piata unde cumperi produsul cel mai bun.
Presa este la ora actuala privata, ea poate sa ignore bursa aceasta.
Da, poate sa ignore, dar poate sa si cumpere. De ce sa nu incercam? Exista deci, in acelasi timp, in acelasi univers occidental scandinav, cu o presa privata suta la suta, o asemenea bursa. Nu toate ziarele preiau, dar unele descopera texte pe care le publica. As dori sa infiintez un post de radio al Uniunii Scriitorilor, care treptat sa castige acel teren care s-a pierdut. Este un proiect ambitios, dar nu irealizabil. Un remediu la inflatia actuala de antimodele.
Cred ca nu ignorati ca orice post de radio intra intr-o piata concurentiala...
Da, stiu, dar si audienta se castiga pe parcurs, exista o nisa libera pentru un canal al scriitorilor. Mai ales cand se lucreaza cu oameni talentati, isteti...
Daca ati conduce-o, Uniunea Scriitorilor s-ar gandi la scriitorii tineri?
Generatia tanara are greutati. In demersul meu, nu ii am alaturi doar pe cei din generatia mea care apartin altei lumi de gandire, ci mai ales pe cei tineri.
Ce inseamna pentru cei din USR si pentru pentru publicul mare numele de Victor Frunza?
Pentru USR, Victor Frunza este un membru oarecare. Din aceasta cauza s-au revoltat unii, mai ales cei care apartin trecutului. Unii au auzit de numele acesta ca apartinand dizidentei si nu le-a convenit. Vreau sa va spun ca Uniunea Scriitorilor din Romania se deosebeste prin acest mod de abordare de uniunile de creatie din Cehia, din Polonia, din Ungaria, unde nu s-ar fi pus aceasta problema. Publicul larg a citit cartile mele. "Istoria stalinismului in Romania", cu ultima editie numita "Istoria comunismului in Romania", este de mult trecuta in programa analitica a scolilor si facultatilor. Mai mult nu pot sa va spun. Trebuie sa-i intrebati pe scriitori daca au auzit de Victor Frunza. Poate au auzit. Poate nu. Unii vor spune ca nu stiu cine este. Nu e problema mea, este problema lor.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.