Greva generala poate fi evitata doar daca Ministerul Sanatatii (MS) se angajeaza ferm, prin incheierea unui protocol care sa prevada solutionarea revendicarilor sindicale conditioneaza Consiliul National al Federatiei Sanitas. Potrivit unui comunicat
Greva generala poate fi evitata doar daca Ministerul Sanatatii (MS) se angajeaza ferm, prin incheierea unui protocol care sa prevada solutionarea revendicarilor sindicale conditioneaza Consiliul National al Federatiei Sanitas. Potrivit unui comunicat de ieri, Consiliul National al Federatiei a hotarat ca, pana in 20 iunie, sa fie inregistrate conflictele colective de munca la nivelul tuturor unitatilor sanitare, precum si la cel al directiilor judetene de munca si solidaritate sociala. De asemenea, pana la aceeasi data, vor fi completate si listele cu membrii de sindicat si salariatii care isi exprima acordul de a participa la greva de avertisment si la greva generala, proteste care urmeaza sa fie declansate de Federatia Sanitas imediat dupa 20 iunie, pe o perioada nedeterminata, a adaugat liderul sindical. "Tinand cont de situatia critica pe care ar putea sa o genereze actiunile de protest in intregul sistem sanitar, Consiliul National considera ca singura modalitate prin care poate fi evitata greva generala o constituie angajamentul ferm al MS, prin incheierea Protocolului cu Federatia Sanitas", se arata in incheierea comunicatului.
Un mars de pomina
In 19 mai, sindicalistii au protestat in fata sediului MS, iar pe 2 iunie, in jur de cinci mii de asistenti medicali au paticipat la un mars organizat la Bucuresti, cerand, printre altele, plata integrala a drepturilor salariale prevazute de contractul colectiv de munca si acordarea a 20 de tichete de masa lunar. Cadrele medii sanitare au primit o majorare salariala in toamna anului trecut, Guvernul aproband, la acel moment, cresterea salariilor lor dupa o serie de actiuni de protest in sistemul sanitar. Dupa protestul de la inceputul lunii iunie, MS a comunicat ca sindicatele ar trebui sa inteleaga faptul ca institutia a facut tot posibilul pentru a se ajunge la un acord, dar ca nu poate sa se angajeze la indeplinirea unor masuri pentru care nu are prevazuti bani in buget. "Toate aceste drepturi salariale au fost acordate la finalul anului trecut, prin ordonante de urgenta, dar fara a fi prevazute in bugetul pe 2005 resursele financiare. Legea 125/2005 prevede, prin articolul 2, din capitolul "Dispozitii generale", ca plata noilor drepturi salariale se face cu incadrarea in posibilitatile financiare ale fiecarui angajator", mai arata sursa citata. Potrivit MS, solicitarile prezentate de Sanitas la mitingul din 19 mai "aveau o formulare mult prea generala" privind modul de acordare a tichetelor de masa si monitorizarea unitatilor sanitare care nu au bani. "Acesta a fost singurul motiv pentru care conducerea MS nu a putut accepta aceasta formula de protocol", se arata in comunicatul institutiei. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.