Ministrul Justitiei a criticat dur "minciunile pe care PSD le arunca in spatiul public" referitor la continutul legilor de reformare a Justitiei. Macovei (foto) a precizat ca toate modificarile sunt constitutionale si au rolul de a asigura o mai mare
Ministrul Justitiei a criticat dur "minciunile pe care PSD le arunca in spatiul public" referitor la continutul legilor de reformare a Justitiei. Macovei (foto) a precizat ca toate modificarile sunt constitutionale si au rolul de a asigura o mai mare independenta a magistratilor. Referitor la recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu, care a opinat ca Romania are zilele numarate din cauza ca Justitia nu functioneaza, Macovei a tinut sa impartaseasca aceeasi idee. Ea a subliniat ca noile modificari vor intari statutul procurorilor si atributiile Consiliului Superior al Magistraturii, si ca indiferent de "acuzele nedovedite ale PSD", ministrul Justitiei nu va putea interveni altfel in mersul Justitiei, decat prin a putea declansa procedura de revocare din functie a procurorilor generali si a adjunctilor lor, acolo unde rezultatele contra coruptiei si crimei organizate vor fi slabe.
Referitor la prevederea din proiectul de modificare a Legii privind statutul magistratilor, care intentioneaza sa reinvie sinistrul aviz de cercetare penala pentru magistrati, care sa confere acestei categorii imunitate in fata legii penale, Macovei a declarat ca a luat act de dezvaluirile din ZIUA. Ministrul a precizat ca problema avizului la cercetarea penala (care nu exista in legea actuala) a fost introdus in proiect la insistentele CSM si Asociatiei Magistratilor din Romania, care ar fi motivat ca fara aceasta "pavaza", procurorii ar fi la cheremul sefilor, care le-ar putea deschide oricand dosare penale daca nu asculta de ordinele lor. Macovei a anuntat ca va modifica proiectul in sensul de a inlocui prevederea care instituie avizul CSM pentru cercetarea penala in legatura cu faptele privind atributiile de serviciu, cu una care sa prevada avizul CSM doar pentru cercetarea in legatura numai cu actele procedurale, varianta care in opinia ministrului n-ar constitui o blocare a accesului cetatenilor la Justitie in cazul plangerilor indreptate contra magistratilor.
Norme pentru raspunderea materiala a magistratilor
Macovei a mai declarat ca va institui in curand doua masuri urgente. Una va privi "schimbarea mobilierului in salile de judecata", astfel incat procurorii sa nu mai stea cu judecatorii la prezidiu, ci in banca din sala, alaturi de avocati, pentru a se respecta principiul egalitatii armelor. Cea de-a doua va viza reglemantarea modului in care statul roman sa se poata indrepta impotriva magistratilor care prin erorile judiciare pe care le comit in procese cauzeaza prejudicii morale si materiale justitiabililor. "Voi cere Ministerului Finantelor sa se indrepte impotriva celor vinovati, cum de exemplu sunt cei care n-au emis pana acum titlurile de proprietate." Ministrul a adaugat ca va trebui operat cu "mare grija" intrucat sa existe un "echilibru" intre cei care solicita despagubiri si cei care gresesc, care sa nu-i faca pe magistrati sa le fie frica sa mai judece.
Marile Parchete vor fi restructurate
Macovei a recunoscut ca are cunostinta despre conflictul existent la varful PNA: "Am indicii ca este un conflict mocnit, ma ingrijoreaza insa ca nu ies dosare. Sa iasa dosare si corect facute!". Macovei a precizat ca intentioneaza o restructurare a PNA, potrivit noilor competente ale acestei institutii, dar si a Parchetului Inaltei Curti, pe care l-a calificat drept "supradimensionat", insa dupa ce vor avea loc discutii pe aceasta tema cu experti europeni. Tot la acest capitol, Macovei a declarat ca are deja "nume" pregatite pentru a-l inlocui pe actualul sef al PNA, pe care nu a dorit sa le divulge deocamdata.
Delictele de presa amanate sine die
Despre amanarea intrarii in vigoare a noului Cod penal, pana la 1 septembrie 2006, Monica Macovei a anuntat ca va face demersuri pentru ca unele prevederi din acest act normativ sa intre in vigoare pana in aceasta toamna, enumerand in acest sens pe cele privitoare la instituirea raspunderii penale pentru persoanele juridice, precum si abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie prin presa. Macovei a apreciat ca aceste propuneri vor ajunge la Guvern in luna iunie si ca cel mai probabil, imediat dupa vacanta parlamentara, acestea vor fi adoptate si vor intra in vigoare.
Revenind la acuzele ce i-au fost aduse de PSD, Macovei a dezvaluit faptul ca pre-decesoarea sa, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, nu s-a preocupat prea mult de reformarea Justitiei: "Stanoiu nu a mai avut vreo intalnire cu cei de la UE incepand din 2002 si din cate mi s-au spus este pentru ca ei nu au vrut sa mai vorbeasca cu ea".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.