Fostul presedinte Ion Iliescu regreta doar modul in care s-au desfasurat evenimentele din 13-15 iunie '90, evenimente pe care de altfel, sustine senatorul PSD, nu el le-a provocat, nu le-a determinat, ci doar "s-a straduit" sa gaseasca solutia cea ma
Fostul presedinte Ion Iliescu regreta doar modul in care s-au desfasurat evenimentele din 13-15 iunie '90, evenimente pe care de altfel, sustine senatorul PSD, nu el le-a provocat, nu le-a determinat, ci doar "s-a straduit" sa gaseasca solutia cea mai potrivit pentru vremea respectiva. "Nu noi le-am provocat, nu noi le-am determinat, ne-am straduit sa gasim solutia potrivita vremii. Nu aveam ce face, nu putem controla, n-aveam institutii cu autoritate politica. Ar fi admis politia pariziana ocuparea timp de o luna de zile a unui centru vital al orasului?", a punctat senatorul PSD. El a sustinut ca minerii nu au putut fi opriti sa vina in Bucuresti.
Nu puteam sa-i oprim
"N-am putut noi sa-i oprim pe cei de aici, din Piata, ca sa nu mai declanseze acele scene de groaza din 13 iunie. Cum poti sa stavilesti acel val, cand institutiile de ordine publica erau anihilate?", a spus liderul PSD. Fostul sef al statului a continuat sa sustina sus si tare ca el nu a fost acuzat in dosarul mineriadei, ci a fost citat doar ca martor. "Nu pot sa fiu inculpat pana nu se instrumenteaza tot dosarul", a fost de parere Iliescu. Intrebat daca acum, dupa 15 ani, lucrurile care s-au petrecut in iunie '90 sunt mai clare, senatorul PSD a raspuns senin: "Cred ca au fost clare dintotdeauna. Sunt oameni insa care vor sa mentina starea de confuzie si sa deformeze realitatea. Sunt aberatii care se lanseaza: ca puterea a fost cea care a organizat toata actiunea de vandalizare a institutiilor statului din 13 iunie. De ce? Ca sa poata avea pretext pentru a inabusi Opozitia. Este aberanta, copilareasca si neserioasa". El a continuat, afirmand ca "este clar o facatura, o provocare si o diversiune" si ca din pacate, dupa 15 ani de zile, se vine cu aceeasi incarcatura de ura si intoleranta, de razbunare, care domina viata politica din 1990. Totodata, Iliescu a sustinut ca 13 iunie 1990 a reprezentat "un moment foarte negru in evolutia vietii politice romanesti", precizand ca "venirea minerilor a fost efectul, si nu cauza".
Iorgovan, vechi colaborator
Toata aceasta viziune iliesciana asupra evenimentelor din iunie '90 va fi prezentata si sustinuta in fata instentei de avocatul-parlamentar Antonie Iorgovan, care ieri a anuntat oficial ca-l va apara pe Iliescu in dosarul mineriadei. Daca ar fi sa-l parafazam chiar pe Ion Iliescu, Iorgovan va fi "judecatorul dracului". In urma cu cateva zile, fostul sef de stat a folosit aceasta explicatie pentru a-l scoate basma curata pe Iorgovan, impotriva caruia aparusera dovezi in presa ca a aparat in instanta una dintre firmele al carei patron era Omar Hayssam. "Avocatul este judecatorul dracului. Avocatura este o meserie nu a moralitatii, ci a interesului. Este platit, pledeaza pentru clienti. Asta este logica si moralitatea avocatului", a spus atunci Iliescu.
"Am incheiat contractul astazi. Il voi reprezenta pe Iliescu ca avocat", a comentat Iorgovan. El a sustinut ca va face echipa si cu ceilalti avocati, dar ca nu stie ce se va intampla cu cel care l-a aparat pana acum pe Iliescu. "Pana acum am inteles ca dosarul are 40.000 de pagini. Sunt oameni deci care de 15 ani tot aduna la hartii", a comentat senatorul-avocat, mentionand ca onorariul sau este zero. Iliescu a justificat alegerea facuta, mentionand ca intre el si Iorgovan este o mai veche legatura si ca acesta l-a mai aparat in procesul intentat de Doru Braia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.