Banca Nationala a Romaniei a calculat ieri un curs de schimb de 30.012 lei pentru un dolar american, in crestere cu 511 lei fata de cotatia calculata la sfarsitul saptamanii trecute. Moneda americana nu a mai depasit nivelul de 30.000 lei/dolar din n
Banca Nationala a Romaniei a calculat ieri un curs de schimb de 30.012 lei pentru un dolar american, in crestere cu 511 lei fata de cotatia calculata la sfarsitul saptamanii trecute. Moneda americana nu a mai depasit nivelul de 30.000 lei/dolar din noiembrie 2004. Cresterea dolarului pe piata romaneasca a avut la baza evolutia monedei americane pe pietele internationale. Ieri, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni fata de euro, in urma publicarii unor noi date privind deficitul comercial al SUA, precum si a comentariilor presedintelui Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, privind majorarea ratelor dobanzilor, informeaza Reuters. "Datele comerciale publicate vineri permit pietei sa se concentreze asupra performantelor ciclice ale economiei americane", a spus Lena Komileva, de la firma Tullett Liberty din Londra. Euro a scazut la 1,2036 dolari, cel mai redus nivel atins din septembrie 2004, inainte de a reveni la 1,2050 dolari.
Moneda americana a atins si cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni in raport cu yenul japonez, fiind cotata la 109,34 yeni. "Oamenii cauta motive sa cumpere dolari. Este un comert extrem de pozitiv si profitabil", a spus Neil Mellor, analist in probleme monetare la Bank of New York. In aceasta saptamana, liderii europeni urmeaza sa dezbata viitorul politic si al integrarii monetare in cadrul UE, dupa respingerea Constitutiei europene de catre Franta si Olanda. "Exista preocupari in privinta unei lipse de convingeri in procesul politic, si a unei lipse de coordonare a strategiilor monetare si politice. Dar deprecierea euro este urmarea rezultatelor economice slabe, iar summit-ul nu va putea schimba aceasta situatie", potrivit analistului Benedikt Germanier, de la UBS din Zürich. Rezerva Federala a Statelor Unite este asteptata sa majoreze ratele dobanzilor cu 0,25%, la urmatoarea reuniune, programata pentru 29-30 iunie. Perspectiva dobanzilor mari a atras capital strain in tara, inlaturand temerile privind uriasul deficit de cont curent al tarii. Prin contrast, eficienta redusa a economiilor din zona euro creste sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa ia masura unei diminuari a ratelor dobanzilor. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.