Compania franceza Dalkia va realiza impreuna cu societatea Electrocentrale Bucuresti (Elcen) un grup nou de cogenerare (n.r - producere in comun a energiei electrice si termice) la centrala Grozavesti, prin intermediul unei firme mixte. Potrivit dire
Compania franceza Dalkia va realiza impreuna cu societatea Electrocentrale Bucuresti (Elcen) un grup nou de cogenerare (n.r - producere in comun a energiei electrice si termice) la centrala Grozavesti, prin intermediul unei firme mixte. Potrivit directorului general al Electrocentrale Bucuresti, Ion Marcu, noul grup de cogenerare va avea o capacitate instalata de pana la 100 de MW, iar detaliile tehnice ale proiectului, precum si valoarea investitiei, urmeaza sa fie stabilite dupa finalizarea studiului de fezabilitate.
Acesta va determina gradul de absorbtie al pietei locale pentru energia terminca produsa de noul grup si, implicit, dimensiunea investitiei. Electrocentrale Bucuresti detine 50% din actiunile firmei mixte, in timp ce Dalkia International Franta are o participatie de 35%, iar Dalkia Romania un pachet de 15%. Capitalul social al SEET Grozavesti este de 1,3 miliarde de lei, din care 691 milioane de lei reprezinta aportul Electrocentrale, restul fiind contributia partii franceze. Dupa intocmirea studiului de fezabilitate si stabilirea valorii de investitie in noul grup de cogenerare, Dalkia va sustine 30% din necesarul de capital, iar Electrocentrale va aduce ca aport terenul si utilitatile.
Restul sumei necesare pentru implementarea proiectului va fi contractat prin credite bancare de catre firma mixta, care va actiona ca un producator independent de energie electrica si termica.
Solutia tehnica va respecta normele Uniunii Europene si ar putea reduce costul pe MWh cu valori cuprinse intre 12 si 15 dolari, ceea ce reprezinta o diminuare a costurilor de pana la 20% fata de nivelul actual. Vicepresedintele executiv al Dalkia International, Jean-Michel Mazalerat, a spus ca grupul de la CET Grozavesti reprezinta prima investitie greenfield a companiei in Romania si ca Dalkia este interesata de oportunitatile de privatizare care ar putea aparea in sectorul retelelor de distributie a energiei termice.
Dalkia International ii are ca actionari pe gigantul francez Electricite de France (34%) si grupul Veolia (66%), cu activitati in domeniul serviciilor energetice si de mediu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.