Desi putini oameni de stiinta sunt dispusi sa ia in serios povestile despre persoanele rapite de extraterestri, experientele de acest fel sunt studiate de un institut al carui fondator a riscat chiar excluderea din comunitatea academica, incercand sa
Desi putini oameni de stiinta sunt dispusi sa ia in serios povestile despre persoanele rapite de extraterestri, experientele de acest fel sunt studiate de un institut al carui fondator a riscat chiar excluderea din comunitatea academica, incercand sa demonstreze ca aceste intalniri nu sunt fabulatii. BBC News online relateaza ca, acum zece ani, sustinerile lui John Mack au provocat un scandal din cauza caruia a fost pe punctul de a-si pierde slujba. Eminent psihiatru si psihanalist, profesor la Harvard si castigator al premiului Pulitzer, Mack, a carui activitate clinica s-a axat pe explorarea viselor, a cosmarurilor si a sinuciderii in randul adolescentilor, a murit anul trecut, intr-un accident rutier. El este adorat inca de sute de oameni care cred ca au fost rapiti de extraterestri. Profesorul Mack a reusit sa starneasca o veritabila revolta in cadrul comunitatii academice, in anul 1990, cand a vrut sa publice un studiu in care afirma ca oamenii care pretind ca au fost rapiti de extraterestri nu sunt nebuni, ci relateaza niste experiente reale. Aceste persoane nu erau bolnave psihic si nici victimele unei iluzii, fiind responsabilitatea psihiatrilor si a oamenilor de stiinta nu numai sa incerce sa-i inteleaga, ci si sa inteleaga exact care a fost natura experientei acestora, sustinea profesorul.
In cazul in care realitatea - asa cum este ea perceputa - este incapabila sa reflecteze acest gen de experiente ca fiind serioase, ar fi necesara o schimbare la nivelul modului in care percepem realitatea, considera profesorul britanic. John Mack a reprezentat un "colac de salvare" pentru multe dintre persoanele care pretind ca au fost rapite de extraterestri. Profesorul a lucrat cu peste doua sute de astfel de oameni, dintre care faceau parte si numerosi psihologi, scriitori, studenti, oameni de afaceri sau liber profesionisti. Multi dintre pacientii sai nu au marturisit nimanui, niciodata, aceste experiente, cu exceptia profesorului Mack, motivul principal fiind teama de ridicol in fata familiei, a colegilor si a prietenilor.
Experiente bizare
Profesorul era un psihiatru foarte respectat, care era pregatit nu numai sa-i asculte, ci si sa-i ia in serios. Unul dintre cei rapiti a declarat ca intalnirile cu extraterestrii incep cel mai adesea in propria locuinta, in timpul noptii. Totusi, o astfel de intamplare poate avea loc oricand si oriunde. Cei rapiti afirma ca devin incapabili sa se miste, temperatura corpului le creste foarte mult si ulterior incep sa pluteasca printre corpuri solide, lucru de care isi dau seama ca, in mod logic, nu poate fi posibil. Cei care au trecut prin asemenea experiente declara, de obicei, ca sunt insotiti de una, doua sau mai multe fiinte umanoide, care ii conduc catre o nava spatiala. Oamenii sunt supusi unor proceduri medicale prin care fiecare parte a corpului - inclusiv nasul, ochii, sinusurile, bratele, abdomenul sau organele genitale - este practic penetrata de diferite instrumente. Extraterestrii colecteaza mostre de sperma, iar femeilor li se implanteaza sau le sunt extrase ovulele. Intreaga experienta este deseori insotita de o schimbare in constiinta cosmica si in modul in care ne intelegem rolul in univers. Acesta a fost fenomenul care l-a determinat pe John Mack sa-si puna intrebari despre ce reprezentam in esenta. "Am ajuns la concluzia ca acest fenomen de rapire ne forteaza - in cazul in care ne permitem s-o luam in serios - sa ne reexaminam perceptia cu privire la identitatea umana, sa ne uitam la ceea ce suntem dintr-o perspectiva cosmica", spunea John Mack. Cartea reputatului profesor - intitulata "Rapirea: omul se intalneste cu extraterestrii" - a fost publicata in anul 1990. Cartea a ajuns un best-seller, iar John Mack a fost invitat la numeroase emisiuni la radio si televiziune.
Laureat al Premiului Pulitzer
Universitatea Harvard i-a trimis lui Mack o scrisoare prin care l-a informat ca va fi demarata o ancheta cu privire la cercetarile facute. Aceasta a fost prima data in istoria Universitatii Harvard cand unul dintre membrii corpului didactic a fost supus unei asemenea investigatii. John Mack a decis sa riposteze angajandu-si un avocat, pe Eric MacLeish. "A fost ingrozitor ca John a trebuit sa treaca prin asta. Am lasat clar sa se inteleaga ca, daca va exista vreun proces, va fi unul public si vom fi nevoiti sa-i aducem pe toti cei care au lucrat cu John, care nu aveau decat cuvinte de lauda pentru munca sa extraordinara si pentru modul in care s-a dedicat pacientilor sai - si nu cred ca Harvard si-ar fi dorit acelasi lucru", afirma McLeish. Au urmat 14 luni de negocieri stresante si dureroase. "Au incercat sa ma critice, sa ma reduca la tacere, spunandu-mi ca, sustinand ca experientele acestor oameni sunt reale, ii adancesc mai mult intr-o stare de distorsiune, de iluzie, asa incat, in loc sa fiu un medic bun si sa-i vindec, eu le intaream o stare de iluzie", povestea profesorul Mack. Ancheta a fost pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume si, in cele din urma, Universitatea Harvard a decis sa renunte la acest caz, facand publica o declaratie prin care a reafirmat libertatea academica a lui Mack de a studia orice domeniu doreste, confirmand ramanerea sa in cadrul Facultatii de Medicina de la Harvard. Psihiatrul a continuat sa munceasca si sa scrie, dar a fost ucis intr-un accident de masina care a avut loc in nordul Londrei, imediat dupa ce iesise dintr-o statie de metrou. Mack se afla la Londra pentru a tine o prelegere pe tema pentru care a castigat Premiul Pulitzer, in 1977. Dar munca profesorului Mack merge mai departe, la institutul care acum ii poarta numele. Sute de oameni dintre cei care pretind ca au fost rapiti de extraterestri ii pastreaza profesorului o afectiune deosebita. Ei spera ca cercetarile acestuia pe tema unei notiuni de realitate extinsa - care ar putea fi in dezacord cu perceptiile traditionale - va continua. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.