In cadrul vizitei facute in tara noastra, membrii Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat) condus de Hans-Gert Poettering au fost oaspetii Academiei Romane. Cu acest prilej a avut loc o ceremonie in cadrul careia acad. Eugen Simion, pr
In cadrul vizitei facute in tara noastra, membrii Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat) condus de Hans-Gert Poettering au fost oaspetii Academiei Romane. Cu acest prilej a avut loc o ceremonie in cadrul careia acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, a inmanat Diploma Honoris Causa d-lui Hans-Gert Poettering. In alocutiunea de deschidere, acad. Eugen Simion a subliniat ca Academia Romana, "institutie construita, inca de la inceput, pe principiile si valorile lumii europene", incearca, prin institutele sale, sa intre in reteaua de cercetare europeana. In continuare, acad. Eugen Simion a afirmat: "Apreciem enorm efortul pe care grupul Dvs. parlamentar il face pentru a realiza o Europa noua, o Europa prospera, o Europa justa, o Europa a tolerantei, in fine, o Europa a Culturii... Credem, ca si Dvs., ca Europa comunitara trebuie sa pastreze diferentele culturale si sa respecte identitatile spirituale nationale. Altminteri, am fi mai saraci. Europenizare nu inseamna uniformizare, ci armonie a diferentelor, cunoastere a celuilalt, toleranta pentru celalalt...Cultura este prin natura ei permisiva, democratica, toleranta pentru ca valorile noastre europene au radacini comune: greco-latine si iudeo-crestine. Sa cultivam ceea ce ne apropie, sa pastram diferentele care ne imbogatesc, sa folosim energiile noastre si talentele noastre pentru a crea o stiinta europeana performanta, pusa in slujba societatii".
Dupa ce si-a exprimat recunostinta pentru inalta distinctie academica acordata, Hans-Gert Poettering a rostit un discurs in care a fost reliefata legatura dintre caderea comunismului si construirea Europei Unite, o Europa a democratiei si pacii. Amintind ca majoritatea Grupului din care face parte a votat in favoarea primirii Romaniei si Bulgariei in UE, distinsul oaspete a subliniat ca tara noastra mai are inca multe de facut, in special in ceea ce priveste coruptia, ce nu poate fi acceptata intr-o societate democratica. Referindu-se la procesul de ratificare a Constitutiei Europeane, Hans-Gert Poettering a subliniat ca toti oamenii au dreptul sa voteze cu Da sau Nu. Si chiar daca nu intreaga Constitutie va fi acceptata e important ca "in constitutie va fi inclusa Carta Drepturilor Omului". E important ca Europa Unita "sa fie fundamentata pe niste valori si cea mai importanta este demnitatea fiintei umane si toti oamenii responsabili sa slujeasca aceasta idee". Sub semnul acestor idei, Domnia Sa a marturisit ca este onorat si fericit de a primi aceasta distinctie academica, de a fi in Romania, "o tara aflata pe cale de a deveni membra a Uniunii Europene si a realizarii idealului de demnitate umana". Ascultandu-l ne-a venit in minte, poate deloc intamplator, cunoscuta expresie kantiana dupa care omul trebuie sa fie considerat intotdeauna ca scop si niciodata ca mijloc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.