Cei trei ziaristi romani rapiti in Irak timp de 55 de zile, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, au sustinut ieri, dupa eliberarea jurnalistei franceze Florence Aubenas si a translatorului Hussein Hanun, ca au fost tinuti captivi, inc
Cei trei ziaristi romani rapiti in Irak timp de 55 de zile, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, au sustinut ieri, dupa eliberarea jurnalistei franceze Florence Aubenas si a translatorului Hussein Hanun, ca au fost tinuti captivi, incepand cu data de 1 aprilie, impreuna cu cei doi, in acelasi loc si de aceeasi grupare. Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au declarat chiar ca ziarista franceza le-a dat sperante in momentele de cumpana si ca i-a ajutat sa treaca de situatiile dificile.
Referindu-se la eliberarea lui Florence si a lui Hussein, Marie-Jeanne Ion a declarat ca, incepand cu data de 1 aprilie, s-a aflat in captivitate impreuna cu Florence si Hussein si ca, din acest motiv, eliberarea lor este cea mai mare bucurie pe care a trait-o in ultimul timp. Jurnalista Prima TV a precizat ca pe perioada detentiei, Florence Aubenas i-a fost ca o sora mai mare, aceasta fiind cel mai puternic om pe care l-a cunoscut. "Este cel mai inteligent, puternic si bun om pe care l-am cunoscut in viata asta. Discutiile cu Florence Aubenas ne-au dat curaj si ne-au tinut in viata. Daca ea nu era acolo, noi aveam grave probleme psihice. Florence Aubenas mi-a povestit ca a fost la Timisoara si ca a facut, atunci, un reportaj despre ce s-a intamplat in Romania. Mi-a povestit ca a fost in Africa, in Ruanda, in Eritreea, in multe, multe, locuri. Am stat de vorba inclusiv despre ceea ce s-a intamplat pe scena politica din Romania, de la Revolutie si pana in prezent, am vorbit despre ce s-a intamplat in Irak", a spus Marie Jeanne, care a adaugat ca Florence a avut parte de acelasi tratament ca si ziaristii romani.
O scapare
Marie Jeanne a mai adaugat ca a putut vorbi cu Florence si Hussein, soptind, atunci cand gardienii nu erau in preajma. De asemenea, ea a mentionat ca in aceeasi incapere au fost tinuti captivi si Mohamad Munaf si Hussein Hanun: "Eram toti in aceeasi incapere. Si cu Munaf si cu Hussein". Ziarista Prima TV a mentionat ca declaratia sa anterioara, in care, referindu-se la detentie s-a exprimat prin "noi, fetele din captivitate" a fost "scapata din greseala" intr-un moment de oboseala maxima, neexistand, de la 1 aprilie, alte prezente feminine, ca ostatice, in afara de ea si Florence Aubenas.
Marie Jeanne a tinut sa-si ceara scuze fata de sora lui Florence, cu care a stat de vorba, dar a adaugat ca nu i-a putut spune nimic acesteia de frica sa nu o puna pe ziarista franceza in pericol. "Cred ca a fost mai bine asa, pentru ca acum este libera", a spus Marie Jeanne.
"Acesta este momentul pe care il asteptam"
La randul sau, Ovidiu Ohanesian a confirmat faptul ca in locul in care a fost tinut ostatic, alaturi de Marie-Jeanne si Sorin Miscoci, s-a aflat si Florence Aubenas. "Am fost impreuna. Acesta este momentul pe care il asteptam de foarte mult timp pentru a putea spune ceva. Este incredibil. Sunt foarte fericit si astept cu nerabdare sa ne intalnim", a declarat Ovidiu Ohanesian.
Avertismentul rapitorilor
"Florence si translatorul au stat cu noi. Am stat impreuna. Acesta era motivul pentru care nu puteam vorbi. Aceasta era marea noastra problema de constiinta", a mentionat Sorin Miscoci. Acesta a precizat ca in momentul eliberarii, rapitorii le-au spus foarte clar sa nu dea detalii despre faptul ca au fost tinuti in acelasi loc cu Florence si Hussein, in caz contrar cei doi urmand sa fie omorati. "Nu am vrut sa dam mai multe detalii pentru ca am fi pus in pericol viata lui Florence si Hussein. De altfel, rapitorii chiar ne-au zis sa nu vorbim pentru ca in acest caz Florence si Hussein vor fi omorati", a mai spus cameramanul de la Prima TV.
Sorin Miscoci a precizat insa ca este foarte fericit pentru eliberarea celor doi. "Eliberarea ei a fost acel lucru bun pe care l-am amintit in intalnirile cu presa. A ajutat Dumnezeu. Acum suntem linistiti si putem vorbi", a mentionat cameramanul Prima TV.
El a adaugat ca, alaturi de colegii sai Marie Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian, se va intalni cu Florence Aubenas, intr-o alta tara decat Franta, in momentul in care ziarista ii va contacta. "Aveam povestile noastre acolo si deal-urile noastre", a conchis Sorin Miscoci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.