Parlamentul de la Chisinau a aprobat ieri planul propus de Kiev pentru reglementarea conflictului transnistrean, informeaza agentiile de presa. Cu acest prilej, legislativul de la Chisinau a transmis si un mesaj pentru Organizatia pentru Securitate s
Parlamentul de la Chisinau a aprobat ieri planul propus de Kiev pentru reglementarea conflictului transnistrean, informeaza agentiile de presa. Cu acest prilej, legislativul de la Chisinau a transmis si un mesaj pentru Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, referitor la principiile si conditiile de demilitarizare a regiunii transnistrene.
Reuniunea deputatilor de la Chisinau a beneficiat de prezenta presedintelui Vladimir Voronin si a intregului executiv. Textul motiunii aprobate ieri de deputatii basarabeni arata ca planului ucrainean ii lipsesc cateva puncte, inclusiv retragerea trupelor rusesti si stabilirea unui control real la granita dintre Ucraina si Moldova, pe teritoriul Transnistriei, probleme ce ar trebui rezolvate cu sprijinul comunitatii internationale si cu ajutorul unor actiuni energice din partea Ucrainei.
Cu prilejul dezbaterii de ieri, presedintele Voronin a apreciat ca "planul Ucrainei a fost cel mai verificat si cel mai promitator" dintre toate care au fost prezentate.
Anterior, la summitul GUAM, presedintele comunist de la Chisinau, declarase ca sustine si Planul romanesc, care prevedea retragerea trupelor rusesti din Transnistria si implicarea directa a Romaniei ca parte in formatul de negocieri, alaturi de SUA si UE, mentinute doar in postura consultativa in planul ucrainean. Planul Ucrainei votat de Moldova a eliminat complet Romania. Ramane de vazut cum vor reactiona aliatii strategici ai Romaniei. (D.E.)
Presedintele de la Chisinau a mai considerat ca "cel mai important element este demilitarizarea Transnistriei si retragerea trupelor rusesti din regiune". De asemenea, Voronin a aratat - declarativ - ca rezolvarea acestui conflict poate fi atinsa doar prin negocieri intre Rusia, Ucraina, SUA, Romania, UE si OSCE.
Mesajul Parlamentului de la Chisinau pentru structurile europene cere ca acestea sa joace un rol mai activ in democratizarea Transnistriei. Printre obiectivele principale se numara lichidarea serviciilor secrete din Transnistria, accesul parlamentarilor moldoveni in regiune, reforma sistemului judiciar, libertatea mass media. Mesajul cere OSCE, UE, Rusiei si SUA sa ajute la atingerea acestor obiective, informeaza Agentia "Rusia la zi".
Documentul cere, de asemenea, ca Rusia sa isi retraga trupele din regiune pana la sfarsitul acestui an, considerand ca forta de mentinere a pacii si-a atins obiectivele si acum trebuie incheiata. Misiunea de mentinere a pacii ar trebui sa fie inlocuita cu observatori civili si militari sub mandat OSCE, se arata in documentul parlamentului.
Consens la Chisinau
Vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, crestin-democratul Iurie Rosca, a apreciat in urma votului de ieri ca "Adoptarea Hotararii Parlamentului cu privire la initiativa Ucrainei despre reglementarea conflictului transnistrean si masurile pentru democratizarea si demilitarizarea zonei transnistrene a fost necesara pentru a exprima nuantat, clar si prin consens pozitia Republicii Moldova asupra diferendului transnistrean", informeaza AP FLUX.
Conform deputatului Iurie Rosca, adoptarea acestei hotarari este o situatie fara precedent in tot rastimpul existentei Republicii Moldova ca stat independent, in care Parlamentul a adoptat un pachet de documente care nuanteaza exhaustiv viziunea statului nostru asupra acestui diferend si care propune detaliat masurile minime necesare pentru restabilirea unitatii teritoriale a tarii. "Subliniez caracterul exceptional al acestui eveniment prin faptul ca, pentru prima data, s-a reusit identificarea unui consens national larg intre toate grupurile politice reprezentative si factorii de decizie din Republica Moldova. Este important ca aceasta optica comuna sa ramana si de acum incolo chezasia succesului Republicii Moldova pentru depasirea problemei, care nu poate fi solutionata altfel decat prin solidaritatea tuturor fortelor politice din tara", a spus Rosca. Anterior votului, in urma cu trei zile, Rosca declarase ferm ca "Adoptarea planului propus de Iuscenko este exclusa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.