Vladimir Tismaneanu, autorul celei mai bine vandute carti a ultimei editii recent incheiate a Targului International de Carte Bucuresti, "Stalinism pentru eternitate" a afirmat, miercuri seara, intr-o conferinta sustinuta la sediul Institutului Cultu
Vladimir Tismaneanu, autorul celei mai bine vandute carti a ultimei editii recent incheiate a Targului International de Carte Bucuresti, "Stalinism pentru eternitate" a afirmat, miercuri seara, intr-o conferinta sustinuta la sediul Institutului Cultural Roman (ICR), ca principala caracteristica a comunismului, pe care l-a definit drept o "tiranie bazata pe ideologie", era aceea de a distruge sufletul omului. Tismaneanu a spus ca a scris o carte de stiinta, bazata pe numeroasele discutii cu elite si veterani ai comunismului romanesc, verificate temeinic in arhive, si nu un pamflet, un rechizitoriu. In opinia apreciatului politolog, cauzele prabusirii comunismului au fost de natura sociologica, economica, politica, morala si culturala.
Vladimir Tismaneanu a apreciat ca, in momentul in care elitele comuniste si-au pierdut credinta in "utopia radicala" a ceea ce chinezii numesc "mandatul divin", comunismul s-a prabusit. Acest proces isi are sorgintea in momentul mortii lui Stalin (5 martie 1953), urmand ca acesta sa culmineze cu reformele lui Gorbaciov. "Comunismul nu poate fi reformat, si Ceausescu o stia", a afirmat in cadrul dezbaterii ce a urmat conferintei criticul literar Nicolae Manolescu, amfitrionul serii. Acesta a declarat ca, potrivit unor surse credibile, Ceausescu i-ar fi spus lui Gorbaciov la ultima sa intalnire cu liderul sovietic sa nu se atinga de veteranii comunisti din Europa, pentru ca acestia sunt singurii care pot apara comunismul. In cartea sa, care pledeaza pentru "memorie, neuitare si pentru o istorie politica", Tismaneanu a dorit sa trateze comunismul romanesc ca parte a "delirului global", comunism care a facut ca oameni de foarte mare calitate sa se dedice trup si suflet si sa gaseasca "o ratiune pentru a muri ideal". (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.