"Romania trebuie sa fie si va fi un partener al Europei din punct de vedere institutional si tehnic, iar ceea ce s-a intamplat in Franta si Olanda nu trebuie sa fie motiv de preocupare, pentru ca Uniunea Europeana isi va respecta angajamentul luat cu
"Romania trebuie sa fie si va fi un partener al Europei din punct de vedere institutional si tehnic, iar ceea ce s-a intamplat in Franta si Olanda nu trebuie sa fie motiv de preocupare, pentru ca Uniunea Europeana isi va respecta angajamentul luat cu Bucurestiul". Acesta a fost mesajul Guvernului de la Roma, pe care vicepremierul italian, Gianfranco Fini, a tinut sa-l adreseze, ieri, la Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa comune cu seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu.
Aflat intr-o vizita oficiala in Romania, vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, Gianfranco Fini, a vorbit despre raporturile foarte bune existente intre cele doua state si despre importanta relatiilor economice bilaterale, subliniind faptul ca Italia va continua sa se implice in atingerea obiectivului pe care si l-a propus Bucurestiul - aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. "Italia s-a implicat in trecut in atingerea acestui obiectiv. Am confirmat si acum ca noi am dori sa fim un mic exemplu pozitiv, in sensul ca am vrea sa fim printre primele tari care sa ratifice in Parlament Tratatul de aderarare a Romaniei si Bulgariei la UE", a declarat seful diplomatiei italiene. Apreciind ca respingerea Constitutiei Europene in cadrul referendumurilor din Franta si Olanda nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru Romania, Fini si-a exprimat convingerea ca "Guvernul de la Bucuresti face tot ce trebuie pentru a-si indeplini angajamentele luate fata de Uniunea Europeana". Referindu-se la un posibil plan concret privind securitatea in zona Marii Negre, seful diplomatiei italiene a explicat ca aceasta chestiune "nu este doar un interes strategic national al Romaniei, ci si, din ce in ce mai mult, un interes al UE", intrucat traficul de arme, droguri si fiinte umane se face prin aceasta zona. Fini a amintit ca, atat Romania, cat si Italia sunt tari de frontiera ale UE, motiv pentru care exista un interes comun al celor doua state de a colabora in chestiunea securitatii zonei Marii Negre. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.