Nivelul limitei pozitiei nete totale a tranzactiilor valutare efectuate de o sucursala a unei banci straine a fost majorat de la 1 iunie pana la cinci milioane de euro, potrivit unei circulare emise de Banca Nationala a Romaniei. Pana in prezent, suc
Nivelul limitei pozitiei nete totale a tranzactiilor valutare efectuate de o sucursala a unei banci straine a fost majorat de la 1 iunie pana la cinci milioane de euro, potrivit unei circulare emise de Banca Nationala a Romaniei. Pana in prezent, sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din strainatate puteau sa vanda sau sa cumpere valuta in nume propriu, fara a efectua si o tranzactie inversa, in limita a un milion de euro. Limita individuala pentru operatiunile realizate de bancile romanesti intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta) nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii. Regimul sucursalelor bancilor straine este diferit de cel al institutiilor de credit romanesti, intrucat aplicarea cotei de 10% din fondurile proprii ar avea in vedere capitalurile bancilor mama, care in unele cazuri depasesc valoarea intregului sistem bancar din Romania. Limitele de expunere impiedica bancile sa efectueze tranzactii valutare de volume foarte mari in nume propriu. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.