Este posibil doar in Romania
"Consider ca asa ceva este posibil numai in Romania... cu persoane de imaginea, calitatea si substanta celui care a condus aceasta ancheta, domnul general Voinea". (C.E.)
Titus Corlatean, vicepresedi
Este posibil doar in Romania
"Consider ca asa ceva este posibil numai in Romania... cu persoane de imaginea, calitatea si substanta celui care a condus aceasta ancheta, domnul general Voinea". (C.E.)
Titus Corlatean, vicepresedintele PSD
O inscenare judiciara
Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a apreciat ca punerea sub invinuire a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul mineriadei din iunie 1990 reprezinta "un nou episod in atacul politic programatic orchestrat de actuala putere impotriva liderilor PSD". In opinia lui Corlatean, este vorba "in mod clar" de o "inscenare judiciara" impotriva fostului sef al statului , de o "comanda politica" la care, din pacate, reprezentanti ai Parchetului Militar au dat curs. "Daca privim cu atentie ceea ce s-a intamplat in ultimele luni si saptamani in Romania, la interventia brutala a politicului in activitatea si functiunile Justitiei, putem sa constatam ca, practic, nu mai putem vorbi de un stat de drept in adevaratul sens al cuvantului in tara noastra si faptul ca ne indreptam spre un regim autocratic", a mai spus el. (C.P.)
Mircea Geoana, presedintele PSD
Sper sa nu aiba dimensiune politica
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca punerea lui Ion Iliescu sub invinuire in dosarul mineriadei din iunie 1990 este o chestiune legata de Justitie si si-a exprimat speranta ca aceasta situatie sa nu aiba o dimensiune politica. "Este o chestiune legata de Justitie si care sunt convins ca va fi rezolvata cu respectul si deferenta cuvenite unui fost sef de stat. Sunt convins ca Justitia si opinia publica vor trata acest subiect cu foarte multa atentie si cu tot respectul datorat unui fost sef de stat si unui om care a avut o contributie importanta la Romania democratica de astazi", a spus Geoana. El si-a exprimat speranta ca aceasta situatie "va avea exclusiv o dimensiune juridica si nu va avea sub nici o forma o dimensiune politica". "Intodeauna, in astfel de cazuri, exista o suspiciune de implicare politica", a conchis liderul PSD. (R.A.)
Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM
Tentativa de linsare morala
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera ca invinuirea lui Iliescu reprezinta "o tentativa de linsare morala" a acestuia. Liderul PRM precizeaza, intr-un comunicat de presa ca a aflat "cu mahnire" de invinuirea lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 1990. "Desi, in repetate randuri, m-am situat pe pozitii politice contrare domniei sale, un elementar spirit de cavalerism ma determina sa-i iau apararea si sa resping tentativa de linsare morala a acestui om, cu atat mai mult cu cat el este suferind si are peste 75 de ani", se arata in comunicat. Vadim precizeaza ca a vorbit, ieri, la telefon cu Ion Iliescu, pe care l-a asigurat de toata simpatia si de tot sprijinul sau si al PRM. (R.G.)
Dan Pavel, analist politic
O intarziere de 15 ani
"In legatura cu acuzatiile aduse lui Ion Iliescu cred ca este vorba despre o intarziere cam de 15 ani. Desigur, Justitia romaneasca nu putea aduce acuzatii in 1990 impotriva lui Ion Iliescu in conditiile in care acesta fusese votat de 85% dintre romani. Am auzit ca o televiziune a difuzat un film despre Piata Universitatii care a provocat un soc printre romani. Se pare ca traim intr-o tara in care oamenii nu prea stiu ce se intampla. Cariera prelungita a lui Iliescu se explica prin faptul ca multi dintre cei numiti in diverse functii au fost santajati de fostul presedinte si de oamenii acestuia. Eu cred ca epoca Iliescu s-a incheiat si nu datorita faptului ca Ion Iliescu nu mai este presedintele Romaniei. Rolul lui Iliescu a luat sfarsit deoarece el nu mai poate in prezent sa influenteze institutiile statului." (R.G.)
Marius Oprea, istoric si jurnalist
Este un act de justitie
Vreau sa precizez de la bun inceput ca, in acest caz, nu poate fi vorba despre o rafuiala politica. Din contra, este un act de justitie intarziat din motive politice, deoarece Ion Iliescu si tovarasii lui au taraganat clarificarea acestei situatii. Din punctul meu de vedere, ca istoric si jurnalist, exista probe care demonstreaza clar implicarea lui Iliescu in mineriada din 1990. Atunci a fost o tentativa de lovitura de stat impotriva opozitiei de la momentul respectiv, impotriva partidelor istorice care aveau o mare cota de popularitate. Sunt documente care atesta ca un numar ridicat de subalterni, generali si procurori, s-au pus la dispozitia puterii trecand la arestari abuzive. Documentele arata cum au fost arestate pe termen lung persoane a caror unica vina era ca aveau in casa pungi pe care era inscriptionat mesajul "Votati Ion Ratiu". Este un exemplu cat se poate de graitor de aservire a Justitiei de catre Iliescu si ortacii sai mineri." (R.G.)
Zoe Petre, vicepresedinte AP
O confirmare
"Domnul Ion Iliescu are o raspundere politica decisiva in mineriada din 1990. Ce este nou este ca Parchetul detine, banuiesc, probe concrete sub aspect juridic ale implicarii lui Iliescu. Procesul va decide cat de viabile sunt aceste probe. Pentru mine acuzarea lui Ion Iliescu nu este o noutate, ci o confirmare a ceva ce am presupus de mult timp." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.