Varianta internationala a prestigiosului Premiu Booker i-a fost atribuita celui mai cunoscut romancier si poet albanez, Ismail Kadare (foto). Instituit anul acesta in urma criticilor ca Booker este deschis numai autorilor britanici si din tarile Comm
Varianta internationala a prestigiosului Premiu Booker i-a fost atribuita celui mai cunoscut romancier si poet albanez, Ismail Kadare (foto). Instituit anul acesta in urma criticilor ca Booker este deschis numai autorilor britanici si din tarile Commonwealth-ului, premiul international se acorda o data la doi ani unui autor in viata, transmit agentiile de stiri. Prof. John Carey, presedintele juriului, l-a numit pe Kadare "un scriitor universal, in traditia povestitorilor inceputa de Homer". Albanezul s-a declarat "profund onorat" de anuntul privind acordarea premiului. "Sunt un scriitor din Balcani, o parte a Europei cunoscuta multa vreme in exclusivitate prin stiri despre ce e rau in natura omeneasca", a spus Kadare. "Speranta mea ferma este ca opinia publica europeana si mondiala isi vor da seama de-acum inainte ca aceasta regiune poate da nastere si altui gen de stiri si poate fi leaganul si al altor realizari in domeniul artelor, literaturii si civilizatiei. Vreau sa-mi ridic premiul ca o confirmare ca increderea si sperantele mele sunt indreptatite", a mai declarat cel dintai laureat al premiului Booker International.
Nascut in 1936 in localitatea Gjirokaster, Ismail Kadare si-a tiparit primul volum in 1963 si, de atunci, a fost publicat in peste 40 de tari. Din 1990, traieste in Franta. Premiul, insotit de suma de 60.000 de lire, ii va fi inmanat in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Edinburgh, pe 27 iunie. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.