Discursul presedintelui Ion Iliescu, in dimineata zilei de 14 iunie, ora 5:30, din balconul Palatului Victoria: "V-am rugat pe dumneavoastra, minerii, care sunteti grupati, organizati, sa va indreptati in coloana pe bulevard, pana la Piata Universita
Discursul presedintelui Ion Iliescu, in dimineata zilei de 14 iunie, ora 5:30, din balconul Palatului Victoria: "V-am rugat pe dumneavoastra, minerii, care sunteti grupati, organizati, sa va indreptati in coloana pe bulevard, pana la Piata Universitatii, s-o ocupati definitiv dumneavoastra (urale prelungite). Dupa care, in conlucrare cu fortele de ordine, va rugam sa asigurati paza Pietei Universitatii. Vom vedea daca e nevoie sa mai ajutam in alte puncte din Capitala".
Discurs al lui Ion Iliescu, catre mineri, in amiaza zilei de 14 iunie, la Palatul Victoria: "In aceasta rebeliune legionara cu care s-a confruntat in aceste zile poporul roman, unele elemente au aparut chiar in costumatie legionara, au afisat steagul verde, au folosit limbajul legionar."
Ion Iliescu, in ziua de 15 iunie in fata minerilor adunati in Sala Expozitionala din Bucuresti: "Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. (...) Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, si in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlalti lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci, va multumesc tuturor pentru ce ati facut in aceste zile. (Aplauze si urale). (...) Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela!".
Guvernul Roman: PNTCD si PNL cu arme automate
Comunicatul Guvernului din 14 iunie 1990: "La sediul Guvernului au fost aduse de mineri un mare numar de obiecte gasite la sediile PNTCD si PNL. Din lista acestor obiecte fac parte: arme automate, un mare numar de arme cu aer comprimat, pistoale cu munitie aferenta, munitie de calibru 9 mm etc. Au mai fost gasite, de asemenea, obiecte care sunt supuse analizelor echipelor de specialisti, despre care se stie deocamdata ca reprezinta o tendinta de fabricare prin xeroxare pe coala de bancnota de 100 de lei."
Roman a sustinut ca studentii i-au batut pe mineri
Petre Roman a venit la Universitatea Bucuresti, sediul din bulevardul Balcescu, in dupa-amiaza zilei de 15 iunie 1990. Minerii pusesera stapanire pe cladire in noaptea de 13 spre 14 si tocmai o parasisera pentru a primi multumirile lui Ion Iliescu. In acest interval au devastat laboratoare si sali de curs, au batut salbatic si arestat studenti si cadre didactice. In holul de la parterul Facultatii de Geologie, Roman a dat nas in nas cu un grup de studenti, printre care se afla si subsemnatul, si profesori care l-au luat la intrebari despre soarta celor arestati si despre distrugerile si violentele barbare din institutie. Roman a declarat, fara nici o jena, ca sangele de pe coridoare poate fi, de fapt, vopsea rosie. El a mai sustinut, cu seninatate, ca este posibil ca studentii sa-i fi batut, in realitate, pe mineri pentru ca, pe holuri, s-ar fi aflat cizme de cauciuc pierdute de acestia in timpul fugii! Printre altele, minerii au distrus la Facultatea de Geologie una din cele mai mari si importante colectii de micropaleontologie din lume, realizata de catre acad. prof. dr. doc. Theodor Neagu dupa o viata de munca si pastrata, pana atunci, in deplina siguranta, la Catedra de Paleontologie. (R.M., V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.