In timpul evenimentelor din 13-15 iunie '90, episodul legat de colaborarea Ministerului Apararii Nationale, ca institutie a statului implicata in mod abuziv in aceste dramatice miscari de trupe mineresti pe strazile Capitalei a fost acoperit de toti
In timpul evenimentelor din 13-15 iunie '90, episodul legat de colaborarea Ministerului Apararii Nationale, ca institutie a statului implicata in mod abuziv in aceste dramatice miscari de trupe mineresti pe strazile Capitalei a fost acoperit de toti factorii de decizie de la Cotroceni. Ion Iliescu, presedintele tarii la acea vreme, nu numai ca a ascuns adevarul, dar a si mintit in fata electoratul, la zece ani de la mineriada din '90, ca nu le-a multumit minerilor si ca nu a avut nici o vina in declansarea sangeroaselor evenimente. Dovada a lasitatii partidului de guvernamant de la acea vreme sta declaratia data de generalul Victor Athanasie Stanculescu, omul care tinea in mana la acea vreme Ministerul Apararii Nationale. In declaratia sa, data la 26 mai 1999 in fata anchetatorilor, acesta deconspira si un plan cu o masina-capcana, plina cu trotil, care sa explodeze in Piata Universitatii. Altfel, generalul recunoaste ca s-a decis ca MApN sa aiba grija de mineri, sa-i cazeze, sa le dea de mancare si sa-i imbrace in uniforme militare, iar minerii, la randul lor, afirma ca au primit echipament militar pentru ca urmau sa constituie Garda Nationala Civila care sa stea la dispozitia Guvernului Roman.
Ori, decizia aceasta nu putea fi luata fara stiinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, deoarece Armata nu avea dreptul sa actioneze decat in caz de atac armat extern, mai precis in caz de razboi. In declaratiile pe care le-au dat in dosar, minerii afirma ca la Pavilionul Expozitional, dupa ce le-a vorbit Iliescu, Camarasescu si Cozma le-au spus sa ramana in Bucuresti 50-100 de mineri din Vale pentru ca urma sa se constituie o Garda Nationala Civila la dispozitia Guvernului.
Masina-capcana pentru Piata Universitatii
Un alt pasaj deosebit de important din declaratia generalului Stanculescu il constituie acela in care fostul ministru al Apararii face o dezvaluire senzationala. Stanculescu a declarat, in legatura cu debutul fenomenului Piata Universitatii, ca isi aminteste un episod care poate fi definit ca absurd, in care personajul principal a fost un consilier al primului-ministru. "Asa se face ca, dupa instalarea baricadei in Piata Universitatii, cred ca prin luna mai, nu-mi amintesc data sau daca era inainte de alegerile din 20 mai '90, in cabinetul meu a venit consilierul premierului. Acesta mi-a solicitat sa-i pun la dispozitie din depozitele Armatei o cantitate de trotil (aproximativ 20 kg) pentru a realiza un automobil-capcana care sa fie detonat in Piata Universitatii. Eu am ramas surprins de aceasta propunere si i-am explicat despre efectele dezastruoase pe care le-ar avea o asemenea actiune. Atunci, pe loc, am telefonat prim-ministrului". Ancheta urmeaza sa stabileasca implicarea persoanei despre care a dat relatii fostul ministru al MApN.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.