Proprietarii deposedati abuziv de regimul comunist sunt total nemultumiti de faptul ca membrii actualului Guvern nu au facut eforturile necesare pentru a restitui in natura proprietatile confiscate abuziv, asa cum au promis in campania electorala, pr
Proprietarii deposedati abuziv de regimul comunist sunt total nemultumiti de faptul ca membrii actualului Guvern nu au facut eforturile necesare pentru a restitui in natura proprietatile confiscate abuziv, asa cum au promis in campania electorala, propunand in schimb varianta "Fondul Proprietatea". "Modul in care proprietarii de drept vor fi despagubiti nu ne-a lamurit deloc. Vom descuraja proprietarii sa accepte o astfel de despagubire si ii vom ajuta sa ajunga chiar si la Strasbourg pentru a-si recupera proprietatile. Nu este respectata Conventia Europeana a Drepturilor Omului si nu putem sa dam proprietarului un bilet la loterie", a declarat ieri, in cadrul unei dezbateri publice, Maria Teodoru (foto), presedinte Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).
Furati de doua ori
Proprietarii au sustinut ca toate vanzarile de imobile facute in baza Legii 112/1996 au fost ilegale. Propunerile de modificare a Legii 10/2001 sunt de asemenea respinse, la dezbatere mai multi avocati specializati in domeniul restituirilor notand diverse aspecte pe aceasta tema cu intentia de a le inainta spre analiza forurilor abilitate. Potrivit reprezentantilor fostilor proprietari, prin solutia propusa actualul Guvern nationalizeaza definitiv proprietatile confiscate de regimul comunist in avantajul chiriasilor care au cumparat casele de la stat pe sume derizorii, majoritatea fiind membri ai clasei politice. In opinia lor, in locul caselor, fostii proprietari primesc un risc pe care ar trebui sa si-l asume, de fapt, statul. "Acest fond este o pacaleala. Guvernantii ar trebui sa isi puna gaj proprietatile lor pentru a garanta ca proprietarii de drept isi vor recupera contravaloarea fostelor proprietati", a subliniat Maria Teodoru.
Prea batrani pentru Bursa
Reprezentantii proprietarilor considera inacceptabil proiectul de despagubire propus de Guvern din cauza faptului ca elimina despagubirile banesti, majoritatea proprietarilor sunt in varsta si nu stiu sa fructifice tilurile de participare la Fondul Proprietatea, iar "modul de constituire al acestui fond este nerealist, neserios si irealizabil din punct de vedere economic si financiar si nu va putea asigura despagubirea preconizata". In plus, fostii proprietari intrevad o serie de noi procese pe baza evaluarilor si aparitia unei noi categorii de comisionari, respectiv evaluatorii.
Potrivit propunerii legislative, fostii proprietari vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, constuituit din actiuni la 94 de firme, si nu la societatile care intra in componenta sa. Imediat ce Fondul va fi listat la Bursa, actionarii isi pot recupera banii prin vanzarea titlurilor de participare. Problema pe care au ridicat-o reprezentantii proprietarilor este cine va cumpara aceste actiuni.
Viitor de aur
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Dragos Neacsu, prezent la dezbateri, a explicat ca, in 2007 cand actiunile Fondului vor fi tranzactionabile, vor exista pe piata romaneasca suficient de multi investitori institutionali dispusi sa cumpere aceste titluri. Nimeni nu poate spune, insa, la ce pret vor fi cumparate aceste titluri, avand in vedere ca pretul lor va fi stabilit de cererea si oferta din piata. Oficialul MFP a declarat ca, in opinia sa, in momentul in care vor fi emise actiunile la Fond ar trebui impusa si o perioada minima de detinere, astfel incat pretul lor sa nui scada puternic din cauza vanzarilor masive. Referitor la actiunile care intra in componenta Fondului, Neacsu a spus ca o parte importanta provin de la companii foarte bine cotate, astfel ca intregul portofoliu este foarte atractiv pentru orice investitor. Intrebat fiind de ce statul nu a optat pentru alimentarea Fondului cu titluri de stat, Neacsu a spus ca se analizeaza posibilitatea ca, in viitor, acesta sa contina si obligatiuni de stat.
Pe langa actiunii, Fondul va include si banii obtinuti din recuperarea creantelor internationale ale statului. Este vorba despre 15 state de la care Romania are de incasat peste 2,2 miliarde de dolari. Cea mai mare datorie catre Romania, in valoare de 1,7 miliarde de dolari, o are Irakul. In acest caz, Dragos Neacsu a precizat ca Romania va recupera 700 de milioane de dolari, respectiv 38% nu 15% cat sustin reprezentantii proprietarilor. Pachetele de actiuni care vor constitui capitalul social al Fondului se ridica la 4,5 miliarde de euro, in timp ce cererile de despagubiri au o valoare totala cuprinsa intre 5 si 8 miliarde de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.