Rusia si Sfantul Scaun intentioneaza sa "dezvolte in perioada urmatoare raporturi cordiale", a afirmat, marti, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, in cursul unei intrevederi, la Vatican, cu omologul sau, Giovanni Layolo, si secretarul de stat,
Rusia si Sfantul Scaun intentioneaza sa "dezvolte in perioada urmatoare raporturi cordiale", a afirmat, marti, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, in cursul unei intrevederi, la Vatican, cu omologul sau, Giovanni Layolo, si secretarul de stat, Angelo Sodano. In aceasta optica, monseniorului Giovanni Layolo i-a fost adresata de catre omologul sau rus invitatia de a efectua in toamna o vizita la Moscova. Initiativa este semnificativa din punctul de vedere al dezvoltarii relatiilor dintre cele doua state, dupa inghetul datorat "razboiului" vizelor de acum doi ani.
Retragerea vizelor a numerosi preoti si episcopi catolici prezenti in Rusia reprezenta doar o dimensiune a raporturilor din ce in ce mai spinoase dintre cele doua state crestine. Sosirea la Tronul Sfantului Apostol Petru a unui Papa german - deci, de o alta nationalitate decat cea poloneza, specifica numerosilor misionari catolici in Rusia- pare sa influenteze in mod pozitiv dialogul teologic dintre catolici si Biserica rusa.
In ultima vreme, manifestarile de intentii ale Patriarhului Alexei al II-lea devin din ce in ce mai elocvente. Ultima este declaratia facuta marti, cu ocazia unei vizite a presedintelui Senatului, Pier Ferdinando Casini, la Moscova. In aceasta imprejurare, intai statatorul Bisericii ruse afirma faptul ca raporturile cu Vaticanul trebuie sa fie "armonioase", fiind, insa, imperativa depasirea "divergentelor provocate de prozelitismul din ultimii ani". Si, mai ales, a reliefat Alexei al II le-a, "2005 va fi anul elaborarii unei platforme comune". Intrucat "noi, crestinii trebuie sa realizam efoturi comune pentru a lupta cu tendintele anticrestine din epoca actuala".
De asemenea, ar trebui interpretata in mod pozitiv si acceptarea imediata a invitatiei de catre ministrul Sfantului Scaun al raportului cu statele, Giovanni Layolo. De asemenea, conform declaratiilor lui Lavrov intr-o conferinta de presa, Rusia si Vaticanul au "interese comune, precum acelea de a trata patologia extremismului." Deci, este esentiala, "dezvoltarea dialogului". Cele doua state impartasesc o viziune geo-politica, precum si sensibiltatea in sensul intensificarii dialogului intereligios pentru a impiedica raspandirea extremismului islamic.Intr-adevar, Kremlinul a lansat in ultima vreme semnale din ce in ce mai alarmante in legatura cu expansiunea religiei musulmane radicale. Insa, in cursul intrevederii de marti, posibilitatea unei calatorii a Suvernului Pontif la Moscova a constituit un subiect tabu. Conform afirmatiilor unui inalt prelat al Bisericii ruse, proiectul unei vizite papale in Rusia este inca in lucru: "Daca nu se vor rezolva problemele locale , va fi extrem de dificila materializarea acestei calatorii". "Probleme locale", adica asa-numitul "prozelitism" al preotilor si misionarilor catolici, in majoritate polonezi, pe teritoriul Rusiei .
Pe de alta parte, seful diplomatiei ruse si omologul sau italian, Gianfranco Fini, - care au discutat, la Roma, chestiuni legate de situatia din Irak, Orientul Mijlociu, Balcani sau Asia Centrala - au subliniat ampla convergenta a punctelor de vedere dintre Rusia si Italia, in toate domeniile. "Intre Italia si Rusia exista o ampla si substantiala convergenta a opiniilor privind toate temele abordate", a precizat Fini in timpul conferintei de presa comune cu Lavrov. Totodata, seful diplomatiei italiene a tinut sa sublinieze si "excelentul nivel al relatiilor bilaterale, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ", adaugand ca, in prezent, nu exista nici un contencios intre cele doua tari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.