Ambasada Greciei la Bucuresti a gazduit, ieri, la pranz, o importanta ceremonie, in cadrul careia ambasadorul Athanassios Dendoulis a conferit titlul de "Cetatean de Onoare al Atenei" tuturor sportivilor romani care au urcat pe prima treapta a podium
Ambasada Greciei la Bucuresti a gazduit, ieri, la pranz, o importanta ceremonie, in cadrul careia ambasadorul Athanassios Dendoulis a conferit titlul de "Cetatean de Onoare al Atenei" tuturor sportivilor romani care au urcat pe prima treapta a podiumului de premiere la ultima editie a Jocurilor Olimpice. Dovedindu-se un excelent amfitrion, ambasadorul Greciei a evocat obiceiul antic in care orasele de provenienta ale castigatorilor medaliilor de aur distrugeau cate o bucata din zidul de aparare, pe motiv ca un oras cu un campion olimpic nu mai are nevoie de paza. "Astazi, orasele nu mai au nevoie de ziduri pentru aparare, dar au nevoie de sprijinul si sufletul tinerilor care castiga medalii", a subliniat Dendoulis, dupa care a inmanat titlurile ateniene campionilor olimpici romani din probele de canotaj, Ioana Papuc, Angela Alupei, Viorica Susanu, Rodica Florea, Aurica Barascu, Doina Ignat, Liliana Gafencu, Constanta Burcica, Elena Georgescu, Elisabeta Lipa si Georgeta Damian, de natatie, Camelia Potec, si de gimnastica artistica, Oana Ban, Catalina Ponor, Monica Rosu, Silvia Stroescu, Daniela Sofronie si Alexandra Eremia. Din pacate, din motive obiective, au lipsit de la festivitate Georgeta Damian si Camelia Potec, dar au fost prezenti alaturi de performeri presedintele ANS, Florian Gheorghe, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, presedintele FR Gimnastica, Nicolae Vieru, precum si presedintele FR Canotaj, Ioan Dospinescu.
Conform oficialului grec, diplomele de onoare acordate campionilor olimpici reprezinta rodul initiativei primarului Atenei, Dora Bakoyanni, care a tinut sa-si motiveze actiunea prin faptul ca, "aceasta onoare se acorda drept simbol al aprecierii contributiei deosebite pe care medaliatii cu aur romani au avut-o la dezvoltarea spiritului olimpic care s-a nascut in Grecia". In replica, secretarul general al COSR a oferit un trofeu de cristal ambasadorului grec, "in semn de omagiu pentru eforturile deosebite facute de Grecia pentru organizarea JO 2004."
La final, legendara canotoare Elisabeta Lipa, participanta la sase editii olimpice, a spus ca se simte onorata de demersul grecilor: "Aceste diplome reprezinta o recunoastere a meritelor noastre sportive. La noi in tara, n-am avut parte de asemenea festivitati, cum avem parte in lumea de afara. Ce s-a intamplat azi la Ambasada Greciei, la atatea luni dupa terminarea JO, este ceva extraordinar. Este primul meu titlu de cetatean de onoare, primit pentru un asemenea eveniment. Sunt cetatean de onoare al comunei Voluntari, dar nu sunt cetatean de onoare al orasului Bucuresti, desi sunt aici din 1983. Curios, dar asta-i viata!" Acelasi regret l-a exprimat si Aurica Barascu, care a spus ca asteapta si acum sa fie facuta cetatean de onoare al Capitalei, dar a primit mai repede acest titlul din partea Atenei: "Cei de la Sectorul 2 mi-au luat adresa si mi-au promis ca se rezolva. A trecut un an si nimic! Grecii n-au promis nimic, dar au facut." La randul ei, vedeta jocurilor din Grecia, Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la Atena, a declarat: "Nu ma asteptam la asa ceva, dar ne bucuram foarte mult. Acum sunt cetatean de onoare al Constantei si al Atenei! Este un sentiment foarte placut." (MCZ)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.