Deputatii moldoveni ar respinge propunerea Kievului de reglementare a situatiei transnistreane, a apreciat vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Iurie Rosca, transmite Mediafax. "Adoptarea planului propus de Iuscenko este exclusa. Ceea ce po
Deputatii moldoveni ar respinge propunerea Kievului de reglementare a situatiei transnistreane, a apreciat vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Iurie Rosca, transmite Mediafax. "Adoptarea planului propus de Iuscenko este exclusa. Ceea ce poate face Parlamentul este sa se reuneasca intr-o sedinta speciala, la 10 iunie, pentru a-si exprima pozitia fata de document. Sper ca parlamentarii vor ajunge la o opinie comuna referitoare la acest plan si vor adopta o declaratie," a declarat Iurie Rosca. Declaratia oficialului moldovean intervine in contextul in care Parlamentul de la Chisinau isi exprimase intentia de a sustine planul Administratiei Iuscenko prin intermediul unui comunicat, dat publicitatii deja. Ramane de vazut pe 10 iunie cine detine adevarul.
Rusia se opune formal proiectului ucrainean de solutionare a conflictului transnistrean, propunand o alternativa la acesta, relateaza cotidianul rus Kommersant, in editia electronica de ieri, citata de Mediafax. "Planul de actiune pentru pastrarea influentei Rusiei in Republica Moldova" vizeaza, in principal, limitarea tendintelor pro-europene manifestate de Republica Moldova, care ar diminua influenta Rusiei si ar obliga aceasta tara sa isi retraga trupele din Transnistria. In acest sens, autoritatile de la Kremlin intentioneaza sa sporeasca presiunile comerciale, economice, politice si umanitare asupra Chisinaului. De altfel, Moscova a interzis toate importurile de produse agricole din Republica Moldova incepand de la 1 iunie, anul acesta. Totodata, Kremlinul va solicita Chisinaului sa accepte principiile de federalizare prevazute in Memorandumul Kozac, mai noteaza cotianul rus Kommersant. Alternativa ruseasca la planul ucrainea de rezolvare a situtaiei din Transnistria a fost elaborata de Consiliul de Securitate al Rusiei, cu ajutorul unor experti militari si economici. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.