In legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, din cadrul declaratiei de presa din data de 6 iunie a.c, privind utilizarea unei cartele in contactarea lui Omar Hayssam in ziua de 29 martie a.c., Departamentul de Comunicare Publica face urma
In legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, din cadrul declaratiei de presa din data de 6 iunie a.c, privind utilizarea unei cartele in contactarea lui Omar Hayssam in ziua de 29 martie a.c., Departamentul de Comunicare Publica face urmatoarele precizari:
In procesul de investigare si documentare a cauzelor si a modului in care s-a actionat pentru rapirea ziaristilor romani - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian - si a lui Mohammad Munaf, cu cetatenie irakiana si americana, s-au identificat canale de comunicare directa intre Irak si Romania, gestionate de furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii decat operatorii nationali, care ofera servicii de telefonie pentru legaturi internationale prin intermediul unor echipamente ce realizeaza trecerea de la voice over IP catre retelele fixe sau mobile de telefonie.
Accesul la aceste servicii, atat din Romania, cat si dinspre Irak sau alte tari, se realizeaza uneori pe numere de apel in regim de cartele GSM preplatite si nenominalizate, care nu asigura transparenta catre utilizatorii reali. Sunt simulate apeluri locale, iar ca initiator apare centrul de operare propriu-zisa, ceea ce face imposibila identificarea initiatorilor de convorbiri.
Concret, apelurile primite de Omar Hayssam in data de 29.03.2005, orele 9:14 si 11:20, au fost efectuate din Irak si transmise catre operatorul roman in sistemul voce peste Internet (voice over IP). Transferul catre aparatul telefonic utilizat de Omar Hayssam (0744 553 392) a marcat numerele de apel 0742 707 938 (ora 9:14) si 0742 359 279 (ora 11:20). Aceste numere de apel nu sunt ale unor telefoane care sa fi functionat in sistem roaming pe spatiul Irak, ci au fost folosite de operatorul de voice over IP pentru realizarea conexiunii intre retelele nationale de telecomunicatii.
De altfel, acest procedeu este utilizat in centrele de colocare de catre furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii de cat operatorii nationali, care realizeaza transferuri ale convorbirilor intre retele nationale de telecomunicatii in sistem voce peste transmisii de date, asigurandu-si astfel un profit greu de controlat si aflat la limita de legalitate.
Ulterior, in urma investigatiilor, s-a constatat ca cel care l-a sunat pe Omar Hayssam a fost Al Qasir Salam, persoana care se afla in ancheta organelor irakiene si romane, fiind suspectata de implicare in rapirea celor trei cetateni romani.
In concluzie, sistemul descris permite convorbiri din Irak sau alte tari, cu identificarea cartelei preplatite a unui furnizor national, in conditiile in care convorbirea este in fapt realizata prin furnizor de servicii voice over IP.
Facem precizarea ca declaratia presedintelui Traian Basescu a fost corecta, dar neexplicata tehnic, ceea ce a fost de natura sa creeze confuzii.
08 Iunie 2005

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.