Vicepresedintii PD Cezar Preda si Radu Berceanu au renuntat la motiunea de orientare social-democrata, depusa luni, cu care s-au inscris in cursa pentru sefia partidului, pentru ca nu au gasit suficienta sustinere. Astfel, Emil Boc va candida cu sing
Vicepresedintii PD Cezar Preda si Radu Berceanu au renuntat la motiunea de orientare social-democrata, depusa luni, cu care s-au inscris in cursa pentru sefia partidului, pentru ca nu au gasit suficienta sustinere. Astfel, Emil Boc va candida cu singura motiune care ramane in competitie - "Romania prospera. Romania democrata", sustinatorilor sai Adriean Videanu, Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, alaturandu-li-se Cezar Preda si Radu Berceanu. In aceste conditii, democratii isi construiesc un viitor popular, fara posibilitatea altei optiuni. Cezar Preda a relatat ieri faptul ca, in cursul serii de marti, a avut discutii peste 200 de lideri de organizatii ale PD, intre care presedinti de filiale, membri ai conducerii democrate, demnitari PD, iar dupa cinci ore de discutii a ajuns la concluzia ca acestia vor ca linia doctrinara a partidului sa fie cea populara. Conform statutului partidului o motiune are nevoie de sustinerea a cel putin 10 organizatii. "Presedintii de organizatii au sustinut ca doresc sa sprijine curentul popular, motiv pentru care am decis sa retrag motiunea, iar o parte dintre tezele acesteia vor fi preluate in motiunea populara a lui Emil Boc", a aratat Preda, urmand ca motiunea Boc-Videanu sa fie retiparita. Din documentul elaborat de Cezar Preda vor fi preluate 25 de teze, privind politicile sociale si resursele umane.
Filialele se pronunta pentru populari
Vicepresedintele PD a admis ca blocajul pe care l-a invocat recent si de care s-a lovit in demersul sau de a obtine sustinere s-a datorat faptului ca filialele PD doresc in mod real sa adere la curentul popular. "Am discutat cu ei si mi-au spus ca este o chestiune de optiune majora pe care doresc sa o luam si ne asumam aceasta chestiune. Blocajul acela l-am constatat si s-a dovedit ca a fost dorinta acestor oameni de a opta pentru curentul popular", a insistat Preda. Radu Berceanu, sustinator fervent al motiunii social-democrate, a afirmat ca este convins in continuare ca exista un electorat numeros de stanga, dar a invocat faptul ca si doctrina populara are o componenta sociala.
"In discutiile cu colegii mei am clarificat impreuna destul de limpede faptul ca doctrina populara are parti care se refera la domeniul social si ca mergand pe o doctrina populara nu abandonam culoarul social. Partidul va fi unul de centru, ceea ce inseamna ca are zone de actiune politica si electorala careia i se adreseaza la centru-stanga si la centru-dreapta", a aratat Berceanu.
Basescu a fost doar informat
Presedintele interimar al PD Emil Boc a aratat ca motiunea sa va prelua o parte din tezele documentului lui Cezar Preda si ca va avea ca scop unic plasarea PD pe centrul scenei politice, cu orientare spre doctrina populara, in vederea aderarii la PPE. Aceste schimbari de optiune, a spus Boc, au fost de fapt un proces natural, in interiorul partidului, de dezbatere. "Nu a fost nimic prefabricat si totul s-a datorat dezbaterii interne. A fost un proces natural, firesc, fara scenarii prefabricate", a insistat liderul interimar, subliniind ca decizia a fost luata de PD si ca nu are nici o legatura cu presedintele Traian Basescu, care a fost doar informat in legatura cu aceasta. Sorin Frunzaverde, promotrul schimbarii orientarii doctrinare a PD, a accentuat importanta acestor discutii, in urma carora a reiesit ca in PD exista o optiune clara pentru a aborda linia populara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.