Stimate domnule Director,
In legatura cu lansarea cartii domnului Tesu Solomovici "Istoria Holocaustului din Romania" si a declaratiilor domniei sale, la lansarea cartii, consemnate in ziarul Ziua, doresc sa fac urmatoarele precizari:
1.
Stimate domnule Director,
In legatura cu lansarea cartii domnului Tesu Solomovici "Istoria Holocaustului din Romania" si a declaratiilor domniei sale, la lansarea cartii, consemnate in ziarul Ziua, doresc sa fac urmatoarele precizari:
1. Domnul Solomovici si-a insusit de pe Internet un document, cu autor colectiv, si a dorit sa-l publice, fara asentimentul acestora. Ar fi fost un act in contradictie flagranta cu etica editoriala. Fireste, Comisia a reactionat la acest gest, de aici cerera domnului prof. dr. general Mihai Ionescu, care i-a solicitat - in numele Comisiei si nu cu titlu personal - sa renunte la publicare. Acelasi lucru l-a facut si institutia Yad Vashem, care, conform uzantelor din Israel, a imputernicit un birou de avocatura sa-i prezinte o cerere similara domnului Solomovici. Nu inteleg ce starneste uimirea acestuia. Yad Vashem a fost, alaturi de Presedintia Romaniei si de Muzeul Holocaustului din Washington, parte in organizarea Cercetarii ce a dus la Raport.
2. Autorii Raportului au considerat ca publicarea acestuia in editura condusa de domnul Solomovici nu corespunde exigentelor lor stiintifice si ameninta sa arunce in derizoriu acest document, care incorporeaza munca lor.
3. Publicarea cartii "Istoria Holocaustului in Romania" a fost raspunsul domnului Tesu Solomovici, care a "decupat" parti masive din Raport, introducandu-le in carte, sub acoperirea ca... citeaza. E inutil sa mai adaug ca tot fara a cere permisiunea cuiva. Ma indoiesc de caracterul moral si stiintific al acestui sistem. De asemenea, consider ca lansarea conceptului de "Holocaust asimetric" este in totala contradictie cu rezultatele cercetarii colective ce se regaseste in Raport si ca este o forma perversa de negare a Holocaustului din Romania.
4. Participarea a o serie personalitati importante ale vietii publice din Romania la lansare este expresia dorintei laudabile a acestora de a face un gest civic de respect pentru memoria Holocaustului. Dar, din pacate, au fost victimele - datorita titlului si a propagandei agresive de promovare a cartii - unui gest imoral.
5. In legatura cu atacul d-lui Tesu la adresa conducerii Federatiei Comunitatilor Evreiesti doresc sa precizez: Personal sunt un critic al unor realitati din cadrul Federatiei, si m-am manifestat ca atare, de repetate ori, in public. Dar felul in care e facut atacul domnului Tesu impotriva actualei conduceri Federatiei il consider josnic si ma face sa ma manifest, in acest caz, solidar cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si cu conducerea sa.
6. Poate as putea sa inteleg dorinta domnului Solomovici de a-si face publicitate, dar a folosi, in acest scop, memoria Holocaustului este inacceptabil.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.