Compania Wintershall (detinuta 100% de concernul german BASF) ar putea participa la privatizarea Romgaz, firma interesandu-se deja de modul de derulare a acestui proces, au declarat surse guvernamentale, transmite Mediafax. "Reprezentantii companiei
Compania Wintershall (detinuta 100% de concernul german BASF) ar putea participa la privatizarea Romgaz, firma interesandu-se deja de modul de derulare a acestui proces, au declarat surse guvernamentale, transmite Mediafax. "Reprezentantii companiei germane s-au interesat despre modul in care autoritatile romane intentioneaza sa deruleze procesul de privatizare a Romgaz, fara sa fi prezentat o oferta. Ramane ca statul sa decida cum, cand si cate procente va vinde din actiunile societatii", au spus sursele citate. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, la mijlocul lunii aprilie, ca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) intentioneaza sa vanda in acest an 10% din actiunile Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta transferului catre investitori financiari sau listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Proiectul privind calendarul masurilor de aplicare a programului de guvernare prevede ca privatizarea Romgaz va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2008. Deocamdata, MEC asteapta, pana la 20 iunie, scrisori de interes din partea furnizorilor de servicii de consultanta financiara interesati de privatizarea Romgaz, respectiv banci de investitii, firme de consultanta si profesionisti in restructurare si privatizare cu reputatie internationala. Romgaz, detinuta integral de MEC, este principalul producator de gaze naturale din Romania dupa Petrom si a fost inclus pe lista firmelor de la care se va aloca o cota de pana la 15% din capitalul social pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist.
Firma detine acorduri de concesiune pentru 8 perimetre de explorare si 150 de perimetre de exploatare, deruland in acelasi timp si operatiuni cu firmele Wintershall Germania si Europa Oil&Gas Franta. Romgaz mai colaboreaza cu Wintershall la construirea unei retele de transport al gazelor naturale, care va conecta, in zona Siret, sistemul national cu cel al Ucrainei, si au inceput explorarea si dezvoltarea in comun a perimetrului din apropierea Sighisoarei, cele doua societati avand participatii egale la proiect. Compania are un capital social de 3822 miliarde de lei si a consemnat, anul trecut, o cifra de afaceri de 18.000 de miliarde de lei. Nivelul cifrei de afaceri preconizat pentru acest an este de 23.265 miliarde de lei (circa 648 milioane de euro). (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.