Magistratii de la Judecatoria Iasi l-au condamnat penal, luni, pe avocatul Mihail Vlasov pentru comiterea infractiunii de insulta. El trebuie sa plateasca o amenda penala de zece milioane de lei si 5000 de euro cu titlul de despagubiri lui Dan Radu,
Magistratii de la Judecatoria Iasi l-au condamnat penal, luni, pe avocatul Mihail Vlasov pentru comiterea infractiunii de insulta. El trebuie sa plateasca o amenda penala de zece milioane de lei si 5000 de euro cu titlul de despagubiri lui Dan Radu, fostul director al firmei care editeaza Ziarul de Iasi, pentru insulta. Pe de alta parte, Vlasov a fost achitat privind comiterea infractiunii de calomnie.
Pe 8 mai 2003, intr-o conferinta de presa, Vlasov a afirmat: "Dan Radu a fost turnator la Securitate pe vremea cand lucra la Opinia Studenteasca (...) pentru ca eu l-am dat in primire". In aceste conditii, fostul director a cerut instantei despagubiri de 50.000 de euro, insa judecatorii i-au acordat de zece ori mai putin. Pe tot parcursul procesului, Dan Radu a incercat sa aduca dovezi ca nu a fost turnator, insa nu a reusit sa obtina o adverinta care sa infirme in totalitate acuzatiile lui Vlasov, conform datelor aflate la dosar. Timp de cateva luni, procesul a fost amanat pentru studierea unei casete pe care fusese inregistrata conferinta de presa. Stabilirea autenticitatii casetei a fost pasata intre Judecatoria Iasi si Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul Parchetului General, care a trimis, cu mare intarziere, o adresa prin care arata ca, de fapt, expertizarea trebuie facuta de Institutul National de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justitiei. In urma expertizei s-a ajuns la concluzia ca trebuie luate probe de voce cu acelasi reportofon, pentru a se face comparatie intre vocea de pe caseta si cea a lui Vlasov. Catalin Octavian Onofrei, ziaristul care a detinut reportofonul in momentul conferintei de presa, a declarat instantei ca nu mai are aparatul respectiv. Dupa tot acest demers, banda magnetica a fost depozitata in cele din urma in camera de corpuri delicte a Judecatoriei Iasi.
Radu, controlat de SRI
Dupa acest esec, Dan Radu s-a adresat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), iar institutia a raspuns, in ianuarie 2005, ca nu a strans toate datele. In urma cu cateva saptamani, la dosar a mai fost depusa o adresa prin care reprezentantii CNSAS arata ca nu pot elibera o adeverinta de neapartenenta la serviciile de securitate deoarece Dan Radu nu figureaza ca securist in arhivele SRI si se asteapta raspuns de la Serviciul de Informatii Externe (SIE). "Mentionam ca in lipsa relatiilor venite de la SIE, institutia noastra se afla in imposibilitatea de a elibera domnului Dan Radu adeverinta solicitata", au declarat reprezentantii CNSAS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.