In Rusia "nu exista democratie," a declarat, recent, scriitorul rus laureat al Premiului Nobel pentru literatura, Aleksandr Soljenitan, in cadrul unui interviu televizat, citat de "Rusia la Zi". "La noi nu a fost niciodata democratie. Am repetat de n
In Rusia "nu exista democratie," a declarat, recent, scriitorul rus laureat al Premiului Nobel pentru literatura, Aleksandr Soljenitan, in cadrul unui interviu televizat, citat de "Rusia la Zi". "La noi nu a fost niciodata democratie. Am repetat de nenumarate ori: nu avem nimic care sa semene a democratie," a remarcat Soljenitan, adaugand ca "in Rusia, multi oratori exerseaza cuvantul "democratie", dar numai pentru a evidentia calitatile ei." "Ce democratie sa fie amenintata, daca aceasta nu exista? Libertatea de expresie si libertatea presei exista la noi, dar acesta nu este decat un semn partial de democratie," si-a continuat Soljenitan aprecierile la adresa Rusiei. Totodata, scriitorul rus a criticat "elanul idiot" al SUA "de a impune democratia de sus in jos peste tot in lume," incepand cu Bosnia, "bombardand Iugoslavia" si continuand cu Afganistanului si Irakul. "SUA trebuie sa inteleaga ca democratia nu poate fi impusa, adusa in varful baionetei," a adaugat Soljenitan, precizand ca valorile democratice "pot doar sa se dezvolte (...) de jos in sus." Criticile scriitorului rus au vizat, totodata, sistemul politic rusesc, Soljenitan apreciind ca votul pe listele formatiunilor politice face ca Parlamentul rusesc sa fie dominat de deputati care nu-si indeplinesc contractul cu alegatorii si care nici nu pot fi revocati. Laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1970, Aleksandr Soljenitan a fost deposedat de cetatenia sovietica in 1974 si expulzat din URSS, revenind in Rusia in 1994. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.